Duurzame kleding Radboud UMC

Duurzame kleding Radboud UMC

HomeGroen doenDuurzame kleding Radboud UMC

Hoe versterk je als ziekenhuis je herkenbaarheid? De kleding van medewerkers is hiervoor natuurlijk een ideaal middel! Ook het Radboud ziekenhuis dacht er zo over. Maar liefst 5.500 medewerkers kregen een nieuwe look. In totaal hebben we het dan over 35.000 kledingstukken…

Slim inkopen
Het ziekenhuis koos voor een bijzondere wijze van inkoop: het schaft niet eenmalig een nieuwe bulk kleding aan, maar betaalt de leverancier een bedrag per jaar voor iedere actieve kledingdrager. De leverancier blijft hiermee eigenaar van het product en dat stimuleert duurzame innovaties.

Duurzaam tot de vezel
Er is een comfortabele, duurzame lijn ontworpen. De nieuwe kleding is gemaakt van de stof Tencel (in plaats van de standaard polyester/katoenstof). Bij de productie van de nieuwe kledinglijn werd daarmee 97 procent minder water verbruikt. Dat staat voor 100.000.000 liter water: gelijk aan 40 volle olympische zwembaden! Ook was voor deze productie 47 procent minder energie nodig dan voor standaardproductie.

Zodra de kleding niet meer draagbaar is wordt het vervezeld en gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Zo zijn er stoelen van gemaakt, die in het ziekenhuis in gebruik zijn. En isolatiemateriaal voor de nieuwbouw van het Radboud. Hierdoor zijnde grondstoffen nog minimaal 30 jaar inzetbaar.

Meer over weten? Vraag naar Alex van der Putten, Manager Inkoop van het Radboudumc.