Kalender

Alle events

HomeAgenda

Een terugblik op het jaar 2018!

Congressen en symposia, festivals en acties in de wijk: tijdens Nijmegen Green Capital washet hele jaar door veel te beleven in en rondom de stad. Wil je naast al onze groene evenementen weten wat er nog meer speelde en speelt in Nijmegen? Dan kun je op deze pareltjes van websites terecht: als bezoeker (Rijk van Nijmegen), ondernemer of overheidsinstelling (RBT KAN).  

Een terugblik op het jaar 2018!

Helaas zijn er nog geen items voor dit thema.

Aanplant voedselbos Eetmeerbosch

Aanplant voedselbos Eetmeerbosch

Aanplant voedselbos Eetmeerbosch bij Kinderdorp Neerbosch (naast Scherpenkampweg 40). Voor nadere informatie en aanmelden voor helpen aanplanten.

Helaas zijn er nog geen items voor dit thema.

Historische Rally

Historische Rally

Wie dol is op de geschiedenis van de auto kan deze datum maar beter in zijn of haar agenda markeren. 80 Oldtimers (automodellen van 1899 tot 1945) die de historische Rally Parijs - Amsterdam rijden houden een lunchstop op het Keizer Karelplein. Daarmee keert de Rally van 1898 na maar liefst 120 jaar terug!

Omdat Nijmegen nu helemaal in het teken van Green Capital staat, is er ook veel aandacht voor de ambities om automobiliteit te verduurzamen. Zo zullen van een paar merken ook de nieuwste elektrische en hybrideauto’s te bewonderen zijn. Zelfs de Nuna zonneauto met het Nuon Solarteam komen op bezoek!

Burgemeester Hubert Bruls is erbij en staat stil bij de historische band en oorsprong van de Rally in Nijmegen.

Benieuwd welke route de Rally aflegt? Of meer weten over de achtergrond van het evenement? Lees meer op de website www.autostadnijmegen.nl en Facebookpagina www.facebook.com/autostadnijmegen/.

Expertmeeting 'Gemaakt landschap'

Expertmeeting 'Gemaakt landschap'

In het kader van het Europees Erfgoedjaar komen (inter)nationale deskundigen samen om over het thema 'Gemaakt landschap' te sparren. Centraal staan actuele watervraagstukken, die van invloed zijn op hoe ons landschap er in de toekomst uit zal zien. Vanuit het historische cultuurlandschap kijken we naar wateropgaven en mogelijke oplossingen voor de toekomst van Europa. Het doel? Om vanuit Europees perspectief een agenda van toekomstige opgaven en oplossingsrichtingen samen te stellen.

De expertmeeting is inclusief een wandelexcursie door de Stadswaard. Wil je erbij zijn, meld je dan vóór 12 april aan bij Floor Vierenhalm. Meer info vind je op www.europeeserfgoedjaar.nl/expertmeeting-gemaakt-landschap/.

Duurzaamheidscafé Mobiliteit

Duurzaamheidscafé Mobiliteit

Laat je inspireren door de slimme acties van inwoners van Nijmegen tijdens de challenge Mobiliteit!

Duurzaamheidscafés zijn debatavonden over duurzame onderwerpen waar kennis en ideeën worden uitgewisseld. Experts vertellen en publiek krijgt volop de gelegenheid om tijdens het debat vragen te stellen. Met kennisdeling, een interessant netwerk en inspiratie tot resultaat. Jezelf aanmelden? Bezoek www.duurzaamheidscafenijmegen.nl.

Wilderniswandeling

Wilderniswandeling

Trek je struinschoenen en sluit aan! De wilderniswandeling 'groene struinroute' lopen we onder begeleiding van een gids. We vertrekken vanaf Bezoekerspaviljoen aan het Kelfkensbos en lopen ongeveer 5 kilometer. Inschrijven doe je via DG.NL/CLUB.

Woonbeurs Nijmegen

Woonbeurs Nijmegen

Duurzaam en energiezuinig wonen? In de bouwsector zetten bedrijven zich volop in om dit mogelijk te maken voor alle Nijmegenaren. Op de Woonbeurs bezoek je lezingen en ontvang je advies over startersleningen, samenlevingscontracten, duurzaamheid, financiering en informatie over wat er komt kijken bij het huren of kopen van een huis. Wil je gelijk weten of jouw perfecte woning ertussen zit, dan ben je hier helemaal op de juiste plek! Makelaars, ontwikkelaars en woningcorporaties laten zien wat er in Nijmegen te koop en huur is.

Meer info vind je op de website.

Landelijke dag NKWK Wageningen

Landelijke dag NKWK Wageningen

De vierde NKWK conferentie richt zich op de verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek en de toepassing ervan in de praktijk. Nieuw in het programma zijn de excursies waarin deelnemers in het veld hebben ervaren wat onderzoek oplevert. Praktijkvoorbeelden krijgt ruime aandacht, evenals de verbinding tussen wetenschap, de praktijk van beheer en beleid en de creativiteit van de markt. Meer weten? Bezoek https://waterenklimaat.nl/conferentie-2018/.

Zero emissie stadslogistiek

Zero emissie stadslogistiek

Voor ondernemers in Nijmegen centrum is goede binnenstadslogistiek onmisbaar. Maar het levert vaak ook overlast en luchtvervuiling op. Wij bewijzen dat het anders kan! Vier dagen lang komt er een overslag-hub op Kelfkensbos waar vandaan de goederen met een combinatie van spierkracht en elektriciteit naar de eindbestemming worden gebracht. Kijk op www.greencapitalchallenges.nl/goederen-zonder-emissie/ voor meer informatie.

Filmvoorstelling ‘Op weg naar een groene stad’

Filmvoorstelling ‘Op weg naar een groene stad’

Beelden van natuurlijk groen én gefabriceerd groen in Nijmegen en omstreken (Lent, Beek, Beuningen en de Plasmolen).

Een voorstelling om 14.00 uur en een voorstelling om 20.00 uur, in de grote zaal van Concertgebouw De Vereeniging.

Kaarten zijn (voor niet-donateurs) € 10,- en te bestellen via het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis of op www.stadsschouwburgendevereeniging.nl.

Conferentie "Growing Green City Routes"

Conferentie "Growing Green City Routes"

Een conferentie met pioniers op het gebied van stadslogistiek, waar operationele ervaring, kennis en innovaties worden gedeeld. Voor meer informatie, bezoek: https://growinggreencityroutes.eu.

Duurzame mobiliteitsmarkt

Duurzame mobiliteitsmarkt

Op zoek naar duurzame alternatieven voor je auto? Twee dagen lang staat Plein 1944 in het teken van elektrische auto’s, deelauto’s, elektrische fietsen, deelfietsen, bakfietsen, e-scooters en nog veel meer. Zowel bedrijven als inwoners van Nijmegen delen hun ervaringen. Wie weet reis jij straks hartstikke groen!

Locatie: Plein 1944 in Nijmegen

Website

Werkconferentie Groen, Gezond en in Beweging

Werkconferentie Groen, Gezond en in Beweging

Een gezonde stad maken we met elkaar: inwoners, zorg en welzijn, onderwijs en ondernemers. Tijdens de werkconferenties staat het groen, gezond en in beweging krijgen van de stad centraal. Kom in actie en doe mee!

Meeting Consortium CLINSH

Meeting Consortium CLINSH

CLINSH (Clean Inland Shipping) is een Europees consortium dat schoon watertransport promoot. In het project werken Nederlandse, Belgische, Duitse en Engelse organisaties samen.

Lezing 'Twee routes, één bestemming, zo maken we Nederland samen mooier'

Lezing 'Twee routes, één bestemming, zo maken we Nederland samen mooier'

Victor Westhoff verzorgt de lezing 'Twee routes, één bestemming, zo maken we Nederland samen mooier'. Vanaf 14.00 zijn de deuren open, aanvang om 14.30 in de Aula, Comeniuslaan 2, Radboud Universiteit.

Lezing bijwonen? Meld je aan op  www.ru.nl/Westhofflezing!

Zoemsessie Nijmegen

Zoemsessie Nijmegen

 

Tijdens deze ‘Zoemsessies’ zoemen we in op regionaal bijvriendelijk beheer en beleid.De Zoemsessies maken onderdeel uit van de campagne ‘Nederland Zoemt’ die als doel heeft het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland.

In de sessie neemt Naturalis je kort mee door haar onderzoek naar de stand van de Wilde bij. Hoe zit het eigenlijk met bijen en bestuivers? Er wordt inhoudelijk ingegaan op het belang van wilde bijen. Een ambassadeur van Nederland Zoemt vertelt hoe inspanningen voor wilde bijen vertaald kunnen worden naar beleid. We sluiten de sessie af met een Meet and greet met Bijvriendelijke gemeenten. De bijeenkomst  is met name interessant voor bestuurders, beleidsadviseurs en beheerders.

Kijk voor meer info op www.stadswerk.nl/Agenda/

EURAF- conferentie

EURAF- conferentie

"We kennen allemaal het agroforestry-doel, maar hoe komen we daar?" Dat is de centrale vraag op deze EURAF-conferentie. Hoe realiseren we de transitie naar een agrarische sector, die gebruik maakt van de agrarische en milieuvoordelen die agroforestry biedt?

De ambitie van de EURAF-conferentie 2018 versnelt de overgang naar boslandbouw en duurzaam landgebruik, inclusief de rol die boslandbouw moet spelen om de klimaatverandering tegen te gaan.

EURAF is een tweejaarlijkse internationale conferentie over de combinatie van bosbouw en landbouw (agroforestry). Vind meer informatie op euraf.isa.utl.pt/conferences/IVEURAFConference_2018_nijmegen.

 

Uitreiking Koning Willem I Prijs

Uitreiking Koning Willem I Prijs

Yes! De uitreiking van de tweejaarlijkse Koning Willem I Prijs en Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap vindt dit keer plaats in Nijmegen.De prestigieuze ondernemingsprijs wordt toegekend aan bedrijven die durf, daadkracht en duurzaam ondernemerschap hebben getoond. En waar kan zo'n prijs beter overhandigd worden dan in de Green Capital of Europe?

Voor meer info óf het uitbrengen van je stem, bezoek www.kw1prijs.nl.

 

Landelijk festival Vier de Natuur / Fête de la Nature

Landelijk festival Vier de Natuur / Fête de la Nature

Nijmegen verwelkomt het grootste natuurfestival van Nederland! Dat doen we met allerlei activiteiten in parken, tuinen en groengebieden. Iedereen kan meedoen door een grote of kleine activiteit te organiseren. En iedereen kan de natuur mee vieren door deze activiteiten te bezoeken.
Wil je meer weten? Bezoek https://www.debastei.nl/vier-de-natuur, hier vind je meer info over deelname en het hele programma van dit weekend!

 

De Dag van Stad en Regio

De Dag van Stad en Regio

 

Op de Dag van Stad van Regio gaan corporaties, gemeenten, marktpartijen en Platform31 aan de slag met dringende duurzaamheidsvraagstukken. De thema's komen overeen met de thema's van European Green Capital.

Zoek mee naar oplossingen om duurzaamheid te realiseren, experimenteer in het social lab, ontmoet elkaar tijdens een speed-date of ga mee op pad langs duurzame initiatieven in European Green Capital Nijmegen. Of laat je inspireren door verhalen van anderen! Woon lezingen bij over het klimaatakkoord, de stedelijke duurzaamheidsopgave, of het belang van bewoners bij stedelijke verduurzaming. O.a. Diederik Samsom en hoogleraren Jan Jonker en Anke van Hal behoren tot de sprekers.

Wil je meedoen, of heb je een idee voor het programma? Mail dan naar communicatie@platform31.nl. Meer info over het evenement vind je op www.platform31.nl/bijeenkomsten/dag-van-stad-en-regio-2018.

Expositie Duurzaamheid “Into another intensity”

Expositie Duurzaamheid “Into another intensity”

KunstZINnig verzorgt een bijzondere kijkavond in de Ontmoetingskerk voor iedereen die geïnteresseerd is. Tijdens het eerste deel van de avond is er volop ruimte om de expositie te bezoeken. De expositie heeft als thema "Into another Intensity, vernoemd naar het kunstwerk van deelnemende kunstenaar Inge van den Thillart. Inge vertelt na de pauze meer over haar werk. En natuurlijk kun je hier naar hartelust praten met andere kunstliefhebbers!

De werkgroep KunstZINnig organiseert verschillende activiteiten rondom kunst. Zo ging de werkgroep eerder al in gesprek over de expositie met mensen die taallessen volgden bij STEP.

Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Livestream lezing door Dr.Jane Goodall

Livestream lezing door Dr.Jane Goodall

Ook in de ban van Jane Goodall? Future For Nature Academy Nijmegen organiseert een lezing door deze natuurbeschermingsicoon!

Deze wordt live-stream vertoond op 7 locaties door het hele land, waaronder in Nijmegen.

Jane Goodall is een Britse primatoloog, etholoog en antropoloog. Om bewustzijn voor de natuur onder jongeren te promoten heeft ze onder meer het Jane Goodall Instituut en het Roots&Shoots programma opgezet. Goodall is vredesgezant van de VN en heeft meerdere boeken geschreven over haar onderzoek naar chimpansees en haar visie over duurzaamheid. Met haar positieve houding en inspirerende lezingen biedt ze haar publiek hoop op een betere en duurzamere toekomst.

De Future for Nature Academy is een nationaal netwerk van studenten en jonge afgestudeerden met een passie voor natuurbehoud. Ze hebben als doel om verschillende mensen bij elkaar te brengen om zo actuele en toekomstige uitdagingen in natuurbehoud en duurzaamheid aan te pakken. De Nijmeegse afdeling van de Future For Nature Academy is onlangs opgericht en stelt zich tijdens dit evenement voor.

Meer weten? Kijk op: www.ru.nl of www.facebook.com.

HAN-IMAGINE Global Goals Event

HAN-IMAGINE Global Goals Event

Kom naar het HAN-IMAGINE Global Goals Event en laat je inspireren! Je geniet er van een Global Goals markt, workshops en Ted-Talks die je aan het denken zetten.

Dit Global Goals Event is georganiseerd door, voor en met studenten. De ambitie van de organisatie? Een community bouwen rond de Global Goals, ofwel de 17 Sustainable Development Goals van de UN. Deze werelddoelen zijn in 2015 door de VN opgesteld om te streven naar de realisatie van een duurzame mondiale samenleving in 2030, gebaseerd op respect voor de natuur, universele mensenrechten, economische- en sociale rechtvaardigheid.

Aanmelden doe je via: www.han.nl/aanmelden. Hier vind je ook het programma!

European Green Week ‘Green cities for a greener future’

European Green Week ‘Green cities for a greener future’

In de Europese ‘Green week’ die plaatsvindt in Brussel verkent de Europese Commissie hoe ze steden kan helpen om een gezonde en leefbare omgeving voor wonen en werken te worden. Een delegatie uit de Nijmeegse regio zal in Brussel aanwezig zijn. Bezoek www.eugreenweek.eu voor meer info!

Green Capital Fashion presenteert: Sustainable Fashion Week

Green Capital Fashion presenteert: Sustainable Fashion Week

Tijdens deze week zie je hoe het ervoor staat in de kledingindustrie met symposium, modeshow, exposities, en meer! Deelnemers zijn o.a. scholen, culturele partners, designers en ondernemers. De week is onderdeel van het Green Capital Fashion jaar. Kijk voor meer info op greencapitalfashion.nl!

Rondje Noord; Opening Voedselbos Lent

Rondje Noord; Opening Voedselbos Lent

Maak een tocht door Nijmegen Noord en Lent. Pak de fiets en laat je onderweg verrassen! Volg een route langs boomgaard of windpark. Ga mee op wildpluk safari. Met Rondje Noord beleef je de lokale sferen in het buitenstadse gebied van Nijmegen boven de Waal, vaak onder het genot van een fris sapje of hapje van eigen erf. Rustig slenteren kan ook; door de moestuin of kas. Neem dan ook gelijk een kijkje bij de imker! Voor meer info, bezoek: http://cobomen.nl/rondjenoord/.

Opening van De Bastei

Opening van De Bastei

Verover de Bastei! Op zaterdagmiddag 19 mei tussen 15.00 en 18.00 uur en zondag 20 mei tussen 10.00 en 18.00 uur kan iedereen gratis kennis komen maken met De Bastei, het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie aan de oostelijke Waalkade in Nijmegen. Op en rond de 16e eeuwse verdedigingstoren (de vroegere Stratemakerstoren) is een spectaculair nieuw museum gebouwd, waar heden en verleden samen komen.

In De Bastei kunnen bezoekers op een leuke en leerzame manier kennis maken met het verleden van Nijmegen en de natuur op de stuwwal en in het Gelderse rivierengebied. Het verhaal van stad, rivier en natuur kan hier ontdekt worden. Duurzaamheid staat daarbij voorop. Speciaal voor het openingsweekend zijn er tal van gratis activiteiten, zowel binnen in De Bastei als buiten.

Kijk voor meer informatie over De Bastei en het volledige openingsprogramma op www.debastei.nl.

International Music Meeting Festival

International Music Meeting Festival

Op Music Meeting beleef je optredens van getalenteerde artiesten die zelden of nooit in Nederland te zien zijn geweest. In een tijd waarin grote commerciële partijen de muziekindustrie beheersen, laat Music Meeting juist een ander geluid horen. International Music Meeting Festival gaat dwars door stijlen, genres en culturen - van jazz en improvisatiemuziek tot traditionele muziek en unieke cross-overs. Kom hier naartoe voor meer dan dertig concerten, interviews, mini-concerten, masterclasses en workshops!

Oh, en nóg een reden om te gaan: door de afvalinzameling, het groene stroomgebruik en gebruik van alleen kraanwater is dit een van de allergroenste festivals van Nederland.

Let op: voor maandag 21 mei gelden andere openingstijden. Je bent dan welkom van 11.30 uur tot 23.00 uur.

Voor het onweerstaanbare programma en tickets, bezoek www.musicmeeting.nl.

Odd Café

Odd Café

Op 17 mei organiseert Oddstream het Odd Café. Hier komen denkers en doeners samen om ideeën te presenteren en allerlei onderwerpen rondom kunst en technologie te bespreken. Ditmaal staat het Odd Café helemaal in het teken van duurzaamheid en technologie. Met als centrale vraag: dient kunst als oplossing? Je vind Studio Oddstream op het adres Ridderstraat 23 in Nijmegen. Kijk voor meer info op de facebookpagina van het event.

Circulaire Economie Festival

Circulaire Economie Festival

Circulaire Economie, een onderwerp dat veelvuldig wordt besproken als de oplossing voor een nieuw gezond economisch systeem. Maar kunnen we ook echt impact maken met Circulaire Economie? Deze vraag staat centraal tijdens het festival, een volledig nieuwe opzet om nog meer onderwerpen aan bod te laten komen.

De noodzaak voor versnelling is hoog, maar biedt ook veel kansen. Hergebruik van reststromen, recycling, duurzaam bouwen, het zijn allemaal onderwerpen die terugkomen op het festival. Meer info vind je op www.smart-circle.org/circulareconomy/.

Climate Alliance Board meeting

Climate Alliance Board meeting

De delegatie van internationale partnerorganisatie Climate Alliance komt naar Nijmegen voor een board meeting.
Meer weten over het klimaatverbond? Kijk op www.klimaatverbond.nl.

Regiobijeenkomst Klimaatadaptatie

Regiobijeenkomst Klimaatadaptatie

Het programma blijft nog even geheim, maar hier kom je zeker collega's tegen met een groen hart. Ontmoet andere bestuurders en medewerkers van gemeenten, waterschappen, de provincie, bedrijven, de veiligheidsregio, de Ggd, terreinbeheerders, Gelders Genootschap, projectontwikkelaars, woningcorporaties, het Ministerie en betrokkenen binnen het Rijk van Nijmegen en Land van Maas & Waal. We sluiten af met een smakelijke lunch!

Opening Radboud Green Office @ Global Lounge

Opening Radboud Green Office @ Global Lounge

 

Het is zo ver! Op 15 mei wordt het Radboud Green Office geopend. Het Green Office is een duurzaamheidsplatform dat zich op basis van de duurzaamheidsdoelstellingen van de Radboud Universiteit en het Radboudumc inzet voor een duurzame Campus. De opening wordt verzorgd door Wilma de Koning en Cathy van Beek. Kijk hier voor meer info.

 

Duurzaamheidscafé Duurzame Evenementen

Duurzaamheidscafé Duurzame Evenementen

Je kent het wel. Je wilt je kleedje ergens op de grond installeren. Lekker samen met je vrienden in de zon genieten van de muziek. Hoe fijn is het dan om gewoon waar je wilt neer te ploffen? Dan is het wel fijn als de grond niet bezaaid is met peuken of plastic bekers. 

Kun je feestvieren en tegelijk duurzaam zijn? Natuurlijk! Deze avond 'doebatteren' we over oplossingen. Aansluitend is er een minifestival.

Duurzaamheidscafés zijn debatavonden over duurzame onderwerpen waar kennis en ideeën worden uitgewisseld. Experts vertellen en publiek krijgt volop de gelegenheid om tijdens het debat vragen te stellen. Met kennisdeling, een interessant netwerk en inspiratie tot resultaat. Kijk voor meer info op www.duurzaamheidscafenijmegen.nl.

Groene Week op de campus

Groene Week op de campus

In deze week staan duurzaamheid en een leefbare wereld centraal met verschillende activiteiten zoals lezingen, workshops en een Groen Café. Meer informatie over het event volgt op www.ru.nl/cultuuropdecampus/@1132488/groene-week/.

NK Waterfietsen

NK Waterfietsen

Gooi de benen maar los! Op 12 mei wordt het NK waterfietsen gehouden. Het NK is een side-event van de recreatieve wielertocht de Ronde van Nijmegen.

Het evenement bestaat uit een wedstrijd voor kids en vervolgens zal het NK worden ‘verreden’. Deelnemers strijden een-op-een en racen 75m om een plek in de finales te bemachtigen. Er zijn ook verschillende good foodtrucks en een DJ. Genoeg te beleven voor deelnemers en publiek! Lijkt het jou leuk om deel te nemen en kans te maken om Nederlands Kampioen te worden? Meld je dan aan op www.nkwaterfietsen.nl.

 

Onderscheiding Grenzland Europäer des Jahres 2018

Onderscheiding Grenzland Europäer des Jahres 2018

De sociaal-democraten in de grensstreek Nijmegen-Kleve reiken jaarlijks een Erespeld uit aan een Europeaan uit de regio die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het slechten van grenzen en het bevorderen van grensoverschrijdende samenwerking en vriendschappen. De speld wordt dit jaar uitgereikt aan oud-milieuminister mevrouw Dr. Barbara Hendricks uit het Kabinet Merkel III. De prijs wordt dit jaar mede geplaatst in het kader van duurzaamheid en vindt plaats in de Hortus van Green Capital Nijmegen. Het evenement met sprekers, muziek, kunst is voor iedereen vrij toegankelijk. Voor meer informatie, bezoek: www.nijmegen.pvda.nl.

Start waterkwaliteit-campagne

Start waterkwaliteit-campagne

Bij het Green Capital Bezoekerspaviljoen ontmoet je deze ochtend de charmante, kordate Toiletdames. En ze staan er met een missie: samen gaan we voor schoon water! Zo helpen ze Waterschap Rivierenland om mensen te informeren over waterkwaliteit. Kom langs en laat je verrassen! Voor meer info, kijk op www.samenschoonwater.nl.

GreenBlue festival

GreenBlue festival

Bij De Kaaij wordt serieus gefeest dit weekend! Een mooiere locatie voor een duurzaam festival kun je je nauwelijks voorstellen. Dit is een van de culturele projecten die speciaal voor European Green Capital Nijmegen worden georganiseerd. Op het festival vind je community-art, muziek, dans, theater, workshops, een openluchtbioscoop, lezingen en meer. Dit weekend kom je niet aan Netflixen toe!

Houd voor meer info www.greenbluefestival.nl in de gaten.

 

Duurzaamheidscafé Energieopwekking

Duurzaamheidscafé Energieopwekking

Toe aan iets vrolijks? Kom kijken naar de meest opwekkende resultaten van de challenge energieopwekking! Meer info of gelijk aanmelden? Surf naar www.duurzaamheidscafenijmegen.nl.

EUROPEAN GREEN CAPITAL AND EUROPEAN GREEN LEAF AWARDS NETWERKMEETING

EUROPEAN GREEN CAPITAL AND EUROPEAN GREEN LEAF AWARDS NETWERKMEETING

De EGC-winnaars voor 2020 zijn bekend! Nu de European Green Capital and European Green Leaf Awards Ceremonie achter de rug is vindt een ambtelijke netwerkmeeting plaats.

Symposium “Follow the Green Track”

Symposium “Follow the Green Track”

Green Capitals hebben een voorbeeldfunctie in Europa. Daarom komen we graag samen om kennis en ervaring te delen. Hoe schalen we wereldwijd de ‘groene beweging’ op? Maar ook: wat zijn praktische voorbeelden om de ecologische footprint van steden te verkleinen? Op donderdag 21 juni organiseert Nijmegen dit symposium voor buitenlandse delegaties en het Nederlandse netwerk. Met als hoofdthema de kracht van de duurzame stad: duurzame ontwikkeling, netwerkparticipatie en samenwerking (burgers, bedrijven, kennissector, onderwijs en overheid). Inspiratie gegarandeerd!

Aan de ochtend wordt onder meer deelgenomen door vertegenwoordigers van de EU, van eerdere Green Capitals en van de kandidaten voor de Europese awards die donderdagavond worden uitgereikt. De voertaal is daarom Engels. Een belangrijk deel van het symposium is interactief.

Het programma ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:
9.00 Ontvangst
9.30 Introductie door dagvoorzitter Kim Coppens en korte bijdragen van Wilma de Koning (College van Bestuur Radboud Universiteit) en Harriët Tiemens (Wethouder Nijmegen).
9.45 Videoboodschap Stientje van Veldhoven (staatssecretaris van I&W), Keynotes Prins Carlos de Bourbon de Parme over innovatie & duurzaamheid en van Rabo-topman Wiebe Draijer over duurzaamheid als economische strategie
11.00 Samen ideeën genereren over het verduurzamen van de stad. Wat kan het maatschappelijk initiatief daar aan bijdragen? Interactie onder leiding van Emile Mazerant
12.15 Paneldiscussie rondom de vraag: hoe schalen we de groene beweging op zodat duurzaamheid straks het nieuwe normaal is? Met Janneke de Vries (World Resources Institute), Noelle Aerts (hoogleraar communicatie & participatie), Caroline de Greef (Green Challenges) en Lan Marie Nguyen Berg (Vice Mayor of Oslo)
12.45 Slotwoord burgemeester Hubert Bruls

Heb je je nog niet aangemeld? Doe dat dan via deze link: www.registraid.com/egc/symposium.

Waste Walk

Waste Walk

OPEN slowcafe organiseert in het teken van deze challenge een Waste Walk. We wandelen een uurtje door centrum Nijmegen en rapen zo veel mogelijk zwerfafval op. Voor materiaal als grijpers en vuilniszakken wordt gezorgd. Achteraf is er een borrel in OPEN slowcafe (drankjes op eigen kosten) waarin we met elkaar doorgaan op de thema's afval en afvalvermindering. Ook gaan we brainstormen over mogelijk op te zetten activiteiten die te maken hebben met het thema duurzaamheid. Kijk voor meer info op de facebookpagina van het event.

Congres Circulaire Oogst 4.0

Congres Circulaire Oogst 4.0

Tijdens dit congres presenteren de deelnemende studenten van de minor samen met hun opdrachtgevers de bevindingen van de onderzoeken op het gebied van duurzame transitie en circulariteit.

De uitkomsten van de onderzoeken vertaalden zij naar concrete aanknopingspunten voor duurzame innovatie en de ontwikkeling van nieuwe business- en verdienmodellen in de deelnemende organisaties en een verduurzaming van activiteiten in de publieke ruimte.

De middag omvat een verfrissend programma met interessante keynotes uit het bedrijfsleven. En natuurlijk is er tijdens de middag veel ruimte voor interactie en een dialoog met de bezoekers in de zaal. Ter afsluiting is er een informele borrel en alle gelegenheid om te netwerken.

Alles wat je wilt weten over het programma wordt op korte termijn bekend gemaakt op de website van de HAN.

Excursies Green Week

Excursies Green Week

De stad Nijmegen wil haar buitenlandse en Nederlandse gasten de mogelijkheid geven om de groene hoofdstad te voet te verkennen. Een geweldige manier om inspirerende plekken van de stad te ontdekken! Loop mee met een van onze stadswandelingen, onze eilandwandeling of studietour. Vervoer naar startpunten wordt geregeld met bussen die vertrekken vanaf de Radboud Universiteit.

Je vind alles wat je moet weten op onze Green Week-pagina: greencapital2018.nl/greenweek.

European Green Capital & Green Leaf Award Ceremony

European Green Capital & Green Leaf Award Ceremony

We geven het stokje door! Volgend jaar aan Oslo, maar wie volgt hén op? We horen het tijdens de European Green Capital Award 2020-finale. Ook wordt de European Green Leaf Award 2020 uitgereikt. We zijn benieuwd wie de volgende worden in de lijst duurzame winnaars! Meer info over de ceremonie volgt op de facebookpagina.

Eerdere winnaars
De titel van Europese Groene Hoofdstad wordt elk jaar toegekend aan een Europese stad met meer dan 100.000 inwoners voor haar inzet voor ecologische, sociale en economische duurzaamheid. Nu in zijn 11e jaar, is de titel European Green Capital toegekend aan tien steden tot nu toe: Stockholm, Zweden (2010); Hamburg, Duitsland (2011); Vitoria-Gasteiz, Spanje (2012); Nantes, Frankrijk (2013); Kopenhagen, Denemarken (2014); Bristol, VK (2015); Ljubljana, Slovenië (2016); Essen, Duitsland (2017); Nijmegen, Nederland (2018); en Oslo, Noorwegen (2019).

European Green Leaf
Na het succes van de European Green Capital Award, werd in 2015 de European Green Leaf Award uitgereikt om de inspanningen voor het milieu en de prestaties van kleinere steden (20.000 - 100.000 inwoners) te erkennen. Tot nu toe hebben vijf steden de titel European Green Leaf gekregen: Mollet del Vallès, Spanje (2015); Torres Vedras, Portugal (2015); Galway, Ierland (2017); en gezamenlijke winnaars voor 2018, Leuven in België en Växjö in Zweden.

Nijmegen raapt het in één keer op!

Nijmegen raapt het in één keer op!

Voor deze Green Capital Challenge moedigen we alle Nijmegenaren aan om tenminste één stuk zwerfafval op te ruimen. En plaats je daarvan een zwerfie (een selfie met zwerfafval), dan kun je ook nog eens fijne prijzen winnen! Kijk voor meer info op
http://www.greencapitalchallenges.nl/nijmegen-raapt-het-in-een-keer-op/ en de facebookpagina van het event.

Spiegelwaalconcert

Spiegelwaalconcert

Het Spiegelwaalconcert is dé viering van Nijmegen European Green Capital 2018.

Het concert op woensdagavond 20 juni speelt zich af op de bijzondere locatie de Lentse Warande aan de nieuwe Spiegelwaal met de skyline van de stad op de achtergrond.

Symfonieorkest Nijmegen brengt prachtige klassieke werken van o.a. Dvorak, Stenhammar, Piazzola en Saint Saens ten gehore. Zij spelen met twee bijzondere gastartiesten, namelijk Eric Vloeimans en Ruben Hein. Het Symfonieorkest Nijmegen Gedirigeerd door Frans-Aert Burghgraef, een jonge en enorm getalenteerde dirigent. In 2015 won Burghghraef de eerste prijs in de befaamde Taipei Conducting Competition en hij dirigeert onder andere St. Petersburg State Symphony Orchestra, het Gelders Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Door de overweldigende belangstelling is het Spiegelwaalconcert in ruim een uur uitverkocht. Geen kaartje kunnen bemachtigen, maar wil je het wel meebeleven? Volg het dan via de livestream! De stream wordt uitgezonden vanaf de website en de app van Omroep Gelderland. Je kunt ook een compilatie van alle hoogtepunten van het concert terugkijken op TV Gelderland: via de app van Omroep Gelderland of de website www.gld.nl.

 

Excursie 'Openbaar Groen'

Excursie 'Openbaar Groen'

Houd jij je beroepsmatig bezig met groen en klimaatadaptatie? Meld je dan snel aan voor deze excursie! De dag bestaat uit presentaties, een discussie en excursie voor professionals afkomstig uit Vlaanderen en Nederland. Meer info volgt op http://www.vvog.info/.

Conferentie 'Groene Schoolpleinen'

Conferentie 'Groene Schoolpleinen'

Speciaal voor schoolbestuurders, leerkrachten, schoolbeheerders en ouderraadsleden vindt er een inspiratiemiddag plaats voor het vergroenen van schoolpleinen. Er worden workshops gehouden, met de thema’s: financiering, moestuinieren, buitenlessen, onderhoud en ontwerpen.

Het duurt van 14.00 tot 18.00 uur, de locatie in Nijmegen volgt. Voor meer informatie of aanmeldingen stuur je een mail naar gelderland@ivn.nl.

An Innovative Truth IX – Congres over ICT, Duurzaamheid & Innovatie

An Innovative Truth IX – Congres over ICT, Duurzaamheid & Innovatie

Het thema van deze editie, die plaatsvindt op de Novio Tech Campus Nijmegen, is ‘The Enabler for Sustainability & Innovation’ en focust op de cruciale rol van Informatie- en communicatietechnologie voor Duurzaamheid en Innovatie.

MEET&GREET SPECIAL EDITION: NIJMEGEN EUROPEAN GREEN CAPITAL

MEET&GREET SPECIAL EDITION: NIJMEGEN EUROPEAN GREEN CAPITAL

Mensen en bedrijven inspireren en activeren en groene projecten en banen creëren: dát is waar deze Meet&Greet om draait. De stad investeert in voedsel, gezondheid, een groene leefomgeving, duurzame business en technische innovaties. Maar waar liggen voor jouw bedrijf/organisatie businesskansen? Wil je leren van de Nijmeegse duurzame koploper Radboudumc als het gaat om circulair ondernemen, dan zit je hier gebakken. Of misschien ben je 'gewoon' nieuwsgierig wat het betekent en behelst om te worden uitgeroepen als European Green Capital: ook dan ben je hartstikke welkom!

Kijk voor de laatste info op mvonederland.nl.

VPRO Tegenlicht meet-up Nijmegen

VPRO Tegenlicht meet-up Nijmegen

Tegenlicht Meet Up Nijmegen organiseert Meet Ups naar aanleiding van uitzending van het VPRO programma Tegenlicht. Dit keer rondom het thema 'Reizen is het nieuwe roken'. Sinds de opkomst van het massatoerisme reizen mensen op grote schaal en voor weinig geld de wereld over. Er lijkt geen einde te komen aan die groei, want alleen maar meer mensen willen op vakantie en dat kan voor almaar goedkoper. Maar nu de koraalriffen verdwijnen, lokale bewoners moeten verhuizen en zelfs toeristen lijfelijk aangevallen worden, lijkt een grens bereikt.

Bij de meet-up gaan we volop met elkaar in gesprek. Welke mogelijkheden zijn er voor duurzaam reizen en welke keuzes maak je zelf? Zoals iedere maand bespreken we dit met diverse inspirerende gasten, zoals hoogleraar sociale geografie Arnoud Lagendijk en Caroline de Greeff, oprichtster van sociale onderneming Fair2.

Ben je zelf wereldreiziger of juist thuisblijver, duurzaamheids-apostel, klimaatstrijder of ben je gewoon nieuwsgierig, kom dan luisteren en meepraten!

Programma:

- 19.30 - 20.15 uur: samen de gehele uitzending bekijken (voor wie wil)

- 20.15 uur: pauze/inloop

- 20.30 - 22.00 uur: debat met gasten en aanwezigen

Voor de laatste info check je de facebookpagina van het event: /www.facebook.com/events/243061539802034/. De aflevering van Tegenlicht alvast bekijken? Dat kan hier.

HAN/FEM Knowledge Tour met Rutger Bregman

HAN/FEM Knowledge Tour met Rutger Bregman

Al eens gehoord van Rutger Bregman? Deze jonge historicus en veelgevraagd spreker houdt zich iedere dag bezig met een van de prangendste vragen van deze tijd: wat is vooruitgang en hoe krijgen we er meer van? Met zijn verfrissende ideeën en levendige vertelstijl weet Rutger iedere zaal voor zich te winnen.

Van de toekomst van de democratie tot een compleet andere inrichting van ons werkende leven, van een oplossing voor de wereldwijde armoede tot een antwoord op de almaar groeiende ongelijkheid: Rutger inspireert honderdduizenden lezers en luisteraars met zijn vergezichten. Hij onderzoekt wat wél goed gaat in Nederland en de wereld en denkt hardop na over hoe het nog beter kan. Ook al is hij pas 29 lentes jong, hij schreef al vier spraakmakende boeken op zijn naam: Met de kennis van toen (2012), De geschiedenis van de vooruitgang (2013), Gratis geld voor iedereen (2014) en Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers (met Jesse Frederik, 2015).

Aanmelden tot uiterlijk 15 juni 2018 op specials.han.nl.

Doughnut Economics | Lezing door economist Kate Raworth 

Doughnut Economics | Lezing door economist Kate Raworth 

De economie draait niet langer meer alleen om geld, maar ook om mensen en de planeet. Met de donuteconomie introduceerde de Amerikaanse econoom Kate Raworth een eenvoudig schema om dit uit te leggen. Kom en leer welk raamwerk Kate Raworth gebruikt dat tegemoet komt aan de behoeftes van alles en iedereen op aarde.

Meer weten? Kijk op www.ru.nl/radboudreflects.

Aankomst Green Bikers

Aankomst Green Bikers

Waar ben jij als de Green Bikers in Nijmegen binnenrijden? Europese officials komen op de fiets naar Nijmegen voor de Green Capital award 2020 en Green Leaf award 2019. De route gaat van Arnhem, via ons Wind- en Rivierpark naar Nijmegen centrum. Welkom commissarissen!

Afrikafestival gaat Kleurrijk Groen!

Afrikafestival gaat Kleurrijk Groen!

Nijmegen is duurzaam bezig en dat merk je. Het Afrikafestival doet daar natuurlijk aan mee!

Dit jaar is er een samenwerking met ‘Kleurrijk Groen’. In het kader van Nijmegen Green Capital is het Netwerk Kleurrijk Groen gestart om mensen van diverse culturele achtergronden meer met duurzaamheid te laten doen.

Voor het Afrikafestival betekent het dat je dit jaar naar nog meer verschillende muzieksoorten kunt luisteren. En kunt genieten van nog meer smaken en producten vanuit de hele wereld. Bovendien zijn er allerlei activiteiten rond duurzaamheid te vinden. Kom langs en geniet mee!

Kijk voor meer info op: afrikafestivalnijmegen.org.

Open tuin 'De Villa'

Open tuin 'De Villa'

Tuin de Villa in de Ooijpolder is deze zomer een aantal dagen open voor publiek. Hier kun je twee hectare aan moois ontdekken: een siertuin onderverdeeld in een knopentuin, vijvertuin, en achtertuin bijvoorbeeld. Daaromheen vind je een hoogstamboomgaard, een moestuin met veel klein fruit en een bomentuin. Loop je richting stuwwal, dan kom je over een slingerend pad langs twee weilanden met grazende IJslandse paarden. Meer weten? Kijk op www.tuindevilla.nl.

Energiefestival Blowlands

Energiefestival Blowlands

Een tweedaags energiefestival voor iedereen – jong en oud – die wil kennismaken met lokale duurzame energie. Wat kun je zelf doen als burger? Je maakt hier op een laagdrempelige, speelse en interactieve manier kennis met nieuwe manieren om (zelf) energie op te wekken. Deelname aan debat en lezing zijn gratis. Voor een tientje krijg je er een lekkere lunch bij!

Meer info? Kijk op: www.burgersgevenenergie.nl.

Congres "De veranderende stad"

Congres "De veranderende stad"

Congres over gebiedsontwikkeling, duurzaamheid en innovatie. Met topsprekers in de ochtend over demografische trends, maatschappelijke thema’s en inspirerend stadsontwerp. ’s Middags deelexcursies naar het stadseiland Veur Lent en Plant-je-vlag, het Honigcomplex en Koningsdaal, campus Radboud, Novio Tech Campus, en een rondvaart op de Waal.

Netwerkdag Steenbreek

Netwerkdag Steenbreek

Operatie Steenbreek enthousiasmeert ons om onze tuinen te vergroenen, zodat het water beter weg kan. De jaarlijkse netwerkdag is in 2018 in Nijmegen.

Green Capital Week

Green Capital Week

Een meerdaagse vol met activiteiten en festivals rondom de Award ceremonie van European Green Capital!

Woensdag 13 juni
Netwerkdag Operatie Steenbreek in de Lindenberg, 9.00 -17.00 uur. Het thema: Tegels eruit, groen erin.

Woensdag 13 juni
Struinwandeling door de omgeving van Nijmegen.
Start om 11.00 uur bij het Bezoekers Paviljoen.

Donderdag 14 juni
Congres De Veranderende Stad in Van der Valk, Lent, 9.00 tot 18.00 uur.
Congres over gebiedsontwikkeling en stadsontwerp van de VNG en de gemeente Nijmegen.

Vrijdag 15, zaterdag 16 juni
Windenergiefestival “Blowlands” in het Windpark Nijmegen Betuwe
vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur
Een tweedaags energiefestival voor iedereen – jong en oud – die wil kennismaken met lokaal opgewekte duurzame energie. Meer info op: burgersgevenenergie.nl.

Zondag 17 juni
Afrikafestival in Thiemepark Bottendaal, 14.00 -20.00 uur
georganiseerd door Fair2 en kleurrrijk Nijmegen. Gratis groene editie van het Afrikafestival. Muziek, lezingen, markt & fair food: www.afrikafestivalnijmegen.org.

Maandag 18 juni
Aankomst Green Bikers in Nijmegen, om 15.00 uur. Europese officials komen op de fiets naar Nijmegen voor de Green Capital award 2020 en Green Leaf award 2019.

Dinsdag 19 juni
HAN/FEM Knowledge Tour met Rutger Bregman, 17.00-20.30 uur HANCampus Nijmegen
Deze jonge historicus en veelgevraagd spreker houdt zich bezig met vragenvan deze tijd als: Wat is vooruitgang en hoe krijgen we er meer van? Meer info: https:specials.han.nl.

Dinsdag 19 juni
Ontvangst buitenlandse delegaties van Green capital door burgemeester Bruls in de Bastei , 17.00 tot 18.30 uur.

Dinsdag 19 juni
Meet & Greet voor bedrijfsleven special edition: Nijmegen European Green Capital, in Radboudumc, van 14:30 tot 18:00.

Woensdag 20 juni
Meeting eu-green capitals, in het stadhuis  van 10.30 tot 13.00 uur. Overleg van de tien Green Capital-steden ter voorbereiding op de VN-klimaatconferentie in Katowice later dit jaar.

Woensdag 20 juni
Groene Schoolpleinen conferentie in De Bastei, van 14.00 tot 18.00 uur
Ga aan de slag met het groener en gezonder maken van je schoolplein! Met inspirerende workshops, voorbeelden uit de praktijk en tips en trucs van andere scholen. Meer info op www.ivn.nl.

Woensdag 20 juni
Spiegelwaalconcert aan de Lentse Warande Inloop vanaf 20.oo start 21.00 uur.
Met medewerking van het Nijmeegs Symphonie Orkest, Ruben Hein en Erik Vloeimans. Met beelden van Go Short en prominente verhalenvertellers! Er wordt een livestream wordt uitgezonden vanaf de website en de app van Omroep Gelderland. Hierop is later ook een compilatie van alle hoogtepunten tijdens het Spiegelwaalconcert terug te kijken.

Donderdag 21 juni
EU Jurering European Green Capital Award 2020. Kandidaat steden GC presenteren zich aan de Europese jury.

Donderdag 21 juni
Internationaal symposium “Follow the Green Track” op de Radboud Universiteit 9.00 tot 13.00 uur.
Over duurzame steden en betrokkenheid van burgers en maatschappelijke organisaties.

Donderdag 21 juni
Excursies voor buitenlandse gasten met vertrek vanaf Radboud universiteit naar de duurzame hotspots van Nijmegen, 14.00 tot 16.30 uur.

Donderdag 21 juni
EU-Awarding in de vorm van een Gala diner in De Vereeniging, 18.30-22.30 uur
Uitreiking van de EU Awards en bekendmaking prijswinnaars Green Capital 2020 en Green Leaf 2019.

Vrijdag 22 juni
Netwerkmeeting Green Capital en Green Leaf, 10.00 tot 13.00 in het stadhuis.
Vrijdag 22 t/m zondag 24 juni Valkhof Theater Avenue, dit jaar net als veke andere evemententen dit jaar met een groen accent, in Het Valkhofpark, www.valkhoftheateravenu.nl.

Zondag 24 juni
Groene Wandeling met Lokale Tafel van Morgen
11.00 -13.30 uur bij het Bezoekerspaviljoen.
Na een rondleiding van ca. 1,5 uur genieten van een lunch met regionale, vegetarische, biologische en fair trade producten.

Projectweek ’Jongeren en Circulaire Economie’

Projectweek ’Jongeren en Circulaire Economie’

Tof! Deze week verdiepen leerlingen van het Mondial College zich in circulaire economie. Leerlingen van 4 Havo en 5 VWO gaan in de wijk Neerbosch-Oost aan de slag met de thema’s: afval, mobiliteit, energiebesparing, van het gas af en groen.

 

Houdt voor meer info de facebookpagina van de school in de gaten.

 

 

 

Actie Wiedewiedenweg

Actie Wiedewiedenweg

We gaan samen op pad om Nijmegen en omgeving vrij krijgen van de reuzenbalsemien! En niet zomaar: dit is nodig om de natuurlijke variatie aan soorten meer ruimte te geven. Ga je mee? We wieden van 10:00 - 13:00 uur en van 14:00 - 17:00 uur.

Meer info vind je op www.wiedewiedenweg.nl.

Make-over Bloemerstraat: Park(ing) day

Make-over Bloemerstraat: Park(ing) day

Pop-up-parken, optredens en workshops: 9 juni bruist de Bloemerstraat als nooit tevoren. Ondernemers, bewoners en kunstenaars veranderen parkeerplekken in de Bloemerstraat in inspirerende miniparkjes.

Er is een verrassend programma met tattoo-art, yoga en muziek. Geniet met een picknickmand in het Pop-up-Park van De Plak/Flowink/Bierhoeder/Lebowski van gezelligheid en muziek. Haal een wipe-off-tattoo of kom een space painting workhop volgen, krijg extra korting bij Christine leDuc of geniet van de muziek van podium 8 in het bostheater. Ook kan iedereen sleutels maken bij Boutje van Woutje of kennis maken met yoga. En er zijn ‘groene’ workshops en presentaties.

Samenwerking
Park(ing)day viert de diversiteit die de straat te bieden heeft. En met groene miniparkjes kleurt de straat ook groen. Het inrichten van de pop-up parkjes Bloemerstraat is gestart vanuit een motie van de gemeenteraad. De gemeente ondersteunt de miniparkjes en vergroening en werkt nauw samen met ondernemers en bewoners aan het verder opknappen van de straat.

Nijmeegse Open Tuinendag

Nijmeegse Open Tuinendag

Het is alweer tijd voor de 20ste editie van de Nijmeegse Open Tuinendag! Tijdens dit evenement stellen particuliere tuinbezitters hun tuin open voor bezoekers.

Voor deze jubileumeditie stellen meer dan veertig inwoners van de Gemeente Nijmegen hun tuinen open voor publiek – en dan niet een dag, maar een heel weekend! Je bent van harte welkom om er rond te struinen, inspiratie op te doen en te genieten van al het moois. Net als in voorgaande jaren vormen ook dit jaar een aantal tuinen het decor voor de werken van regionale kunstenaars. Het beloven twee prachtige dagen te worden!

Next Generation Athletics - Green Edition

Next Generation Athletics - Green Edition

Sportliefhebbers opgelet: dit wil je niet missen! NGA is een internationale atletiekwedstrijd, waar internationale topatleten de mogelijkheid krijgen zich te kwalificeren voor het EK en/of WK Atletiek. Een volle dag genieten van internationaal topatletiek dus! En voor een maaltijd of snack kun hoef je nergens heen: je vindt op het terrein gezonde en lekkere foodtrucks.

Wat maakt het een Green Edition? Voor elk gelopen limiet (tbv kwalificatie WK/EK) wordt in samenwerking met Natuurmonumenten namens de organisatie van NGA een boom geplant in Heumensoord.

Lees meer over het event op www.nijmegenglobalathetlics.nl.

Meeting of Minds: Groen Kapitaal

Meeting of Minds: Groen Kapitaal

Kom naar het evenement ‘Meeting of Minds’! Hier ontdek je nieuwe initiatieven op het gebied van innovatie, duurzaamheid, vitaliteit en leefbaarheid in het Rijk van Nijmegen. Er is allerlei tofs georganiseerd, zoals rondleidingen, interactieve presentaties en andere activiteiten. Zien we jou daar?

Voor meer info, check: www.rvnhub.nl.

 

MVO Award

MVO Award

Rijk van Nijmegen Uitdaging, voorheen bekend onder de naam De Maatschappelijke MeerWaarde, organiseert ook dit jaar weer de uitreiking van de MVO Award.

Vorige winnaars zijn onder andere: Banken Champignons, Modderkolk, Holland Food Service, Scholten Awater en Radboudumc. Nieuwsgierig naar wie dit jaar de MVO Award wint? Zorg dat je erbij bent! Kijk voor meer info op www.rijkvannijmegenuitdaging.nl/events/mvo-award-4-juni-2018/.

Open tuin 'De Villa'

Open tuin 'De Villa'

Tuin 'De Villa' in de Ooijpolder is 3 juni open voor publiek.Er is een rondleiding om 12.00 uur en tussen 14.00 en 16.30 uur speelt Accordéon Mélancolique.

Als onderdeel van het internationale initiatief 'Rendez-vous aux Jardins' is de verrassende tuin van twee hectare voor iedereen te bewonderen. Je vind hier een siertuin, een hoogstamboomgaard, een moestuin en een bomentuin. Lopend richting stuwwal kom je over een slingerend pad langs twee weilanden met grazende IJslandse paarden. Meer weten? Kijk op www.tuindevilla.nl.

 

Nijmegen Klinkt!

Nijmegen Klinkt!

Een dag bomvol dans en muziek; dat belooft wat! Je maakt het mee op zaterdag 2 juni en zondag 3 juni, op de streetparade Nijmegen Klinkt. Allerlei stijlen passeren de revue: van klassieke en jazzy vocals tot funky dans en salsa. Zing, luister en swing mee op locaties door de hele Nijmeegse binnenstad en het Valkhofpark (waaronder ons eigen Bezoekerspaviljoen!).

Voor het volledige programma en meer info kijk je op: nijmegenklinkt.nl/programma-2018.

Inspiratiemarkt duurzaam (ver)bouwen

Inspiratiemarkt duurzaam (ver)bouwen

Voor bewoners die hun woning duurzaam willen (ver)bouwen, maar niet weten hoe: kom naar de Inspiratiemarkt! Tijdens deze markt kom je alles te weten over duurzame bouwmaterialen en energie, materiaalgebruik, financieringsmogelijkheden en subsidiemogelijkheden. Vraag aan experts advies over het duurzaam en ecologisch (ver)bouwen van je huis of neem deel aan inspirerende workshops en presentaties! Voor meer info, bezoek de website.

Symposium Duurzaamheid

Symposium Duurzaamheid

Hoe maak je je business of organisatie duurzaam? Op dit symposium gaan we er met elkaar over in gesprek. Een dag vol inspirerende sprekers en ontmoetingen! Lees hier meer.

 

Vierdaagse feesten: extra duurzaam

Vierdaagse feesten: extra duurzaam

Zeven dagen genieten van muziek, theater, dans, lezingen, voorstellingen en heerlijk eten en drinken. Voor alle doelgroepen en voor elk wat wils.
Van rock tot rumba, van comedy tot country en van klassiek tot kinderprogrammering. Met meer dan 40 locaties en 3500 artiesten biedt Vierdaagsefeesten een veelzijdig programma.

En dit jaar heeft het internationale zomerfestival éxtra aandacht voor duurzaamheid. Met een speciaal Party into the future-plein bijvoorbeeld, dat draait om ‘stappen zonder footprint’. Het gaat over samen werken aan een prettige omgeving waar onze kinderen de vruchten van plukken. Want stappen doen we met elkaar, voor elkaar, waarbij jouw gezondheid niet vergeten wordt. Samen feesten bewijst dat!

Bezoek voor het programma en festivalinfo www.vierdaagsefeesten.nl.

DUURZAAMHEIDSCAFE met lezing van Prof. Ad Ragas

DUURZAAMHEIDSCAFE met lezing van Prof. Ad Ragas

Het Radboudumc en Radboud Universiteit slaan de handen ineen voor het project ‘medicijnen uit afvalwater’. Prof. dr. Ad Ragas, geeft een lezing over het onderwerp. Centraal staat de vraag: wie heeft het juiste medicijn om ons milieu gezond te maken?

Tevens exposeert Suzan van Lieshout haar kunstwerken die gemaakt zijn van overtollige medicijnen.

Het wordt een speciale editie van het duurzaamheidscafé, dus mis het niet!

Bezoek KONING WILLEM-ALEXANDER

Bezoek KONING WILLEM-ALEXANDER

Het belooft in en rondom de stad dus een drukte van belang te worden! Koning Willem-Alexander komt de ochtend van 4 juli naar Nijmegen omdat de stad dit jaar verkozen is tot de groenste stad van Europa.

Op het programma staan een bezoekje aan de recent geopende Bastei, een centrum voor natuur en cultuurhistorie aan de Waalkade. Via de Lindenberghaven en cultureel festival De Kaaij maakt de majesteit vervolgens een wandeling langs de Nijmeegse Waalstrandjes.

Community Art Project 2020: bouw mee aan de zwerfvuil UFO

Community Art Project 2020: bouw mee aan de zwerfvuil UFO

Breng al je kleine afvalflesjes mee naar De Kaaij om aan het schild van een UFO te bouwen! Van 4 tot 12 juli is Angela Vi van de partij om iedereen te begeleiden die komt helpen. Lukt het ons om 'm voor de Vierdaagse klaar te hebben zodat-ie de lucht in kan (bovenin de Kaaij)?

De UFO is een community-art project om de Plastic Soup onder de aandacht te brengen. Het kunstwerk werd allereerst gemaakt voor het 30-jarig bestaan van Almere, door Anita Waltman, Merel Holleboom en Fons Snelder. Voor de gelegenheid komt het kunstwerk nu eventjes naar Nijmegen.

 

 

Opening historische tuinderij Warmoes in Lent

Opening historische tuinderij Warmoes in Lent

Heropening van de gerenoveerde en uitgebreide historische tuinderij met nieuwe winkel, expositie en tuincafé. Hier kun je verse groenten halen, bloemen plukken, fruit plukken, dieren aaien en vanaf 1 juli ook koffie drinken en heerlijk lunchen! Houd voor de laatste info de facebookpagina in de gaten.

Start Tap-Art Street Art: hedendaagse kunst

Start Tap-Art Street Art: hedendaagse kunst

Vrijdag 31 augustus vieren we het resultaat van Tap-Art op Grote Markt! Verschillende kunstenaars werkten aan het creëren van watertappunten in Nijmegen centrum. Met de tappunten moedigt de gemeente het hergebruik van flessen aan in Nijmegen. Hiermee verwacht het een afname van 100.000 stuks plastic afval (wegwerpflesjes) per jaar.

Vanaf nu zijn de tappunten niet meer te missen en maken Nijmegenaren en bezoekers er veel gebruik van!

Landelijke NME-tweedaagse

Landelijke NME-tweedaagse

"Hoe kunnen we nu meer beroep doen op onze collectieve wijsheid en onze expertise bij elkaar optellen?" Dat zijn typische vragen die tijdens deze jaarlijkse uitwisselingsdagen worden besproken. Wat je ook kunt verwachten is een presentatie van de landelijke plannen op het gebied van natuur- en milieueducatie. Lees hier de terugblik op het tweedaagse event van vorig jaar.

Het Netwerk NME-Diensten is een netwerk van lokale organisaties, die mensen motiveren een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Dat doen zij via communicatie, educatie en participatie. Leidinggevenden van NME-organisaties komen regelmatig bijeen voor een uitwisseling van ervaringen over vraagstukken rond positionering en verzelfstandiging. Mocht je aan willen haken, laat het weten. Nieuwe mensen vanuit leidinggevende of ‘beleidsverantwoordelijke’ functies, zijn welkom.

Kijk voor meer info op www.vereniginggdo.nl/over-ons/nme-netwerk/.

Argentijns Tangofestival

Argentijns Tangofestival

De tango leren met gras onder je voeten? Kom naar het Tangofestival! Je hoeft niet te kunnen dansen om deel uit te maken van de gezelligheid. Maak kennis met de tango, ontmoet nieuwe mensen en geniet van de muziek van DJ René Heeskens. En neem ook vooral een lekkere picknick mee, zodat je voldoende energie hebt om een dansje te wagen!

Wim Wolters en Rietje Wijns geven tussen 14:00u en 15:00u een gratis proefles. Iedereen is van harte welkom om het eens een uurtje te proberen, dus grijp je kans!

Het Tangofestival bestaat al 16 jaar en dit jaar ligt voor het eerst de nadruk helemaal op duurzaamheid en bewustwording. Het is een zogenaamd Groenfestival. Het draait op groene stroom en maakt bewuste keuzes om verspilling van afval tegen te gaan. En natuurlijk vind je er geen plastic wegwerpbekers.

Let op! Bij regen gaat het festival gewoon door, maar dan in de Thiemeloods (naast het park).

Gebroeders van Limburg-festival 2018

Gebroeders van Limburg-festival 2018

Van een middeleeuwse kerkdienst tot een Blijde Incomste: de middeleeuwen komen even weer tot leven in Nijmegen! Alles staat bovendien in het teken van de tijdsperiode, het leven en het werk van de Gebroeders van Limburg: theater, muziek, ambachten, exposities, kinderactiviteiten en levende taferelen.

Het festival is in het centrum van Nijmegen en staat in het teken van het thema: ‘Liefde voor het landschap’. De miniaturen van de gebroeders laten landschappen in allerlei weersomstandigheden, diverse landbouwtaferelen en prachtige natuurlijke kleuren zien. En hoe kan het ook anders: het is een op en top duurzaam evenement van Nijmegen als Green Capital van Europa.

Meer info volgt op de website: gebroedersvanlimburg.nl.

Fiets4daagse

Fiets4daagse

De routes van de Fiets4daagse voeren je langs groene thema’s in de regio, zoals de windmolens bij Ressen en het Engie zonnepark. In 2018 is het thema duurzame energie (windmolens, Engie zonnepark, etc.) verbonden aan de route van de Fiets4daagse. Kijk voor meer info en routes op www.nijmeegsefiets4daagse.nl!

Introductieweek studenten

Introductieweek studenten

De introductie geldt als kennismakingsweek voor al onze nieuwe studenten, waarin ze kennismaken met elkaar, hun opleiding en de stad. Niet verplicht, wél onmisbaar. Duurzaamheid is een belangrijk thema dit jaar en komt op allerlei manieren naar voren.

Zowel de RU als de HAN organiseren verschillende activiteiten. Naast een algemeen programma biedt elke opleiding een eigen programma om hun nieuwe studenten zo goed mogelijk in te wijden. Denk aan een Informatiemarkt, Sportintro en Staddag. En hoogtepunten zoals het Cultuurfeest in arthouse LUX en het Nijmegen Intro Festival op donderdagavond!

Kom alvast in de stemming met deze recap van vorig jaar (filmpje). Voor alle actuele info kijk je op de facebookpagina's van de RU en de HAN.

Open tuin 'De Villa'

Open tuin 'De Villa'

Tuin de Villa in de Ooijpolder is deze zomer een aantal dagen open voor publiek. Hier kun je twee hectare aan moois ontdekken: een siertuin onderverdeeld in een knopentuin, vijvertuin, en achtertuin bijvoorbeeld. Daaromheen vind je een hoogstamboomgaard, een moestuin met veel klein fruit en een bomentuin. Loop je richting stuwwal, dan kom je over een slingerend pad langs twee weilanden met grazende IJslandse paarden. Meer weten? Kijk op www.tuindevilla.nl.

Summer School presenteert: gastlezing over klimaatverandering

Summer School presenteert: gastlezing over klimaatverandering

Tijdens de (internationale) Summer School van de Radboud Universiteit verzorgt Dr. Heleen de Coninck, Associate Professor bij de afdeling Environmental Science, een gastlezing! Het onderwerp van haar lezing is klimaatverandering en het Klimaatakkoord van Parijs.

Er komt steeds meer bewijs boven tafel dat klimaatverandering mensen, economieën en ecosystemen negatief beïnvloedt. In de Overeenkomst van Parijs van 2015 hebben alle landen afgesproken de wereldwijde temperatuurstijging te beperken. Grote maatschappelijke veranderingen zijn nodig om het tij te keren. Het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) werkt aan een rapport hierover, dat naar verwachting in oktober zal verschijnen. Heleen de Coninck, een van de auteurs van het rapport geeft in haar lezing een update van de inspanningen die nodig zijn om de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te bereiken. Zodat we echt vooruitgang kunnen boeken!

Soil4U dag

Soil4U dag

Soil4U dag

De Soil4U dag zal in het teken staan van de verbinding tussen stad en land, passend bij de locatie van Landgoed Grootstal aan de rand van Nijmegen. Het doel van deze netwerkdag is leren ‘over de landgoederen heen’.

Bezoek de website

Wereld Toerisme Event - Creating better places together

Wereld Toerisme Event - Creating better places together

Wereld Toerisme Dag is dé internationale conferentie over duurzaam toerisme. Dit jaar met als thema Creating Better Places Together. We brengen toonaangevende duurzaamheidsexperts samen van de overheid, het bedrijfsleven en de academische wereld. Met een spannend programma, workshops en allerlei diepgaande sessies. Het event vindt dit jaar plaats in Nijmegen - hoe kan het ook anders? - de Europese Groene Hoofdstad van 2018!

Kijk voor meer info op wereldtoerismedag.nl.

 

 

Duurzaamheidscafé Energiebesparing

Duurzaamheidscafé Energiebesparing

Beleef de acties die inwoners van Nijmegen hebben ondernomen bij de challenge energiebesparing!

Duurzaamheidscafés zijn debatavonden over duurzame onderwerpen waar kennis en ideeën worden uitgewisseld. Experts vertellen en publiek krijgt volop de gelegenheid om tijdens het debat vragen te stellen. Met kennisdeling, een interessant netwerk en inspiratie tot resultaat. Kijk voor meer info op www.duurzaamheidscafenijmegen.nl.

Global Green Destinations Days 2018

Global Green Destinations Days 2018

Green Destinations en haar Nederlandse partners komen samen voor 's werelds toonaangevende evenement voor leiders en managers van bedrijven en bestemmingen die zich inzetten voor duurzaam toerisme. Georganiseerd ter gelegenheid van Wereldtoerismedag, in samenwerking met ANVR, MVO Netwerk Toerisme, RECRON, VvKR, Provincie Gelderland en Nijmegen.

25-26 sep: Gemeente Arnhem: Global Destination Leaders Founding Conference (beperkte deelname)
27 sep: Stad Nijmegen: Global Green Destinations Day, Nijmegen: een rijk en interactief conferentieprogramma
voor professionals in duurzaam toerisme (Engelse en Nederlandse sessies)
Marktplaats met innovatieve zakelijke oplossingen
Sustainable Destinations Awards-presentatie
26 september, 28: Leerzame veldbezoeken in Nijmegen.

Ga voor meer informatie naar de website.

Groene voetstappen

Groene voetstappen

Ook in 2018 voeren we een week actie rondom vervoer en duurzaamheid voor scholen. Duizenden kinderen gaan dan lopend en met de fiets naar school voor een beter klimaat. Natuurlijk is er ook aandacht voor educatie. Wat is CO2, en waarom moeten we dat zo min mogelijk uitstoten? En hoe kun jij hier zelf bij helpen – met hoe je naar school gaat bijvoorbeeld?

Kijk voor meer info, les- en actiemateriaal op www.groenevoetstappen.nl!

Nijmeegse kunstnacht

Nijmeegse kunstnacht

Stel je voor: een nacht vol cross-overs tussen kunst, muziek, dans, poëzie, theater, wetenschap, literatuur en interactieve installaties. Verspreid over meer dan 20 locaties in Nijmegen centrum en het Honigcomplex. Op 22 september maak je het mee!

En om geen enkele locatie te missen vervoeren we je in stijl: met een trein op zonne-energie en fietstaxi’s. Kei duurzaam, ook nog eens.

Wil je meer weten? Bezoek de website voor meer informatie en tickets!

Congres Water in Smart Cities – innovative solutions water management

Congres Water in Smart Cities – innovative solutions water management

Wat zijn de vereisten en aanbevelingen van specialisten betreffende duurzaam stedelijk waterbeheer? Hoe gaan we om met hevige regenval en hoe worden steden klimaatbestendig?

Onder het motto van Nijmegen Green Capital of Europe 2018, organiseert de European Water Association (EWA), in samenwerking met de gemeente Nijmegen en het Koninklijk Nederlands Waternetwerk, een internationale conferentie.

Aan de hand van ‘beste practices’ krijg je inzicht in de laatste stand van zaken in diverse steden in Europa. Op vrijdag 21 september is het mogelijk om ook nog aanvullend een excursie te doen in Nijmegen!

Voor achtergrondinfo en aanmelden: http://www.ewa-online.eu/calendar-detail/events/water-in-smart-cities.html.

Seminar Groenblauwe daken voor een leefbare Stad

Seminar Groenblauwe daken voor een leefbare Stad

Voor de nieuwste ontwikkelingen en onderzoeksresultaten op het gebied van groendaken, kom je 19 september naar het Seminar 'Water in Smart Cities'!

Groene daken, oftewel begroeide daken, bieden de mens allerlei voordelen. De vegetatie op groene daken haalt fijnstof uit de lucht, houdt regenwater vast en vermindert hittestress in de omgeving. Om de ontwikkeling van groene daken in Nederland te versnellen, startte in 2014 de 'Green Deal Groene Daken', een breed samenwerkingsverband van partijen die baat hebben bij meer groene daken, zoals gemeenten en waterschappen, kennisorganisaties, marktpartijen en de Rijksoverheid.

Kijk voor meer info over het evenement op: www.h2owaternetwerk.nl.

Meerdaagse activiteiten

Meerdaagse activiteiten

In het kader van de Europese Mobiliteitsweek organiseren we ook meerdaagse activiteiten, die soms enkele dagen, soms de hele week en soms enkele maanden lopen. Meer informatie over deze activiteiten lees je hieronder.

Groene Voetstappen

Via de Groene Voetstappen worden schoolkinderen gestimuleerd om lopend of op de fiets naar school te gaan. Zo vervuil je niets en het is nog leuk ook. De deelnemende scholen krijgen een lespakket en de kinderen verdienen stickers met elke keer dat ze te voet of fietsend naar school gaan. De landelijke Groene Voetstappen actie wordt dit jaar afgetrapt in Nijmegen. Dit gebeurt op maandag 24 september tussen 8.30 en 8.30 uur op basisschool De Buut, in samenwerking met het Klimaatverbond in aanwezigheid van wethouder Tiemens. De coördinatie ligt in handen van de Bastei. Meer weten of als school meedoen?

Meld je aan!

Deelautochallenge

Ongeveer 15 bewoners van Woongemeenschap Eikpunt in Nijmegen Noord gaan de uitdaging aan: zij nemen deze week afscheid van hun eigen auto en maken gebruik van een aantal elektrische deelauto’s. Zo ervaren zij hoe fijn een elektrische auto rijdt en hoe het is om een auto te delen met de buren. Eén deelauto kan tussen de 5 en 10 private auto’s vervangen. Daardoor kan het een stuk minder druk worden in de straat. Parkeerplaatsen kunnen worden omgezet tot een aangename openbare ruimte. Als het deze bewoners bevalt, overwegen zij definitief over te stappen op elektrische deelauto’s. Hopelijk inspireert hun ervaring anderen in Nijmegen om met hun buren ook over te stappen op deelauto’s!

Waterstofchallenge

Gezocht: Nijmegenaren die 24 uur op zero-emissie avontuur willen gaan!

Tijdens de Europese Mobiliteitsweek vragen we aandacht voor manieren om onze mobiliteit en ons transport schoner te maken. Een van de manieren waarop dit kan is door te gaan rijden op waterstof.

Een waterstofauto is een elektrisch aangedreven auto die waterstof gebruikt om stroom te maken. De waterstof wordt in een brandstofcel met zuurstof (O2) uit de lucht omgezet in water (H2O) waarbij elektriciteit geproduceerd wordt die de elektromotor aandrijft. Het enige restproduct is waterdamp en warmte. Er ontstaan dus geen vervuilende uitlaatgassen.

Op dit moment rijden er 40 waterstofauto’s in Nederland, en zijn er slechts 3 vulpunten waar je waterstof kunt tanken. Maar de ontwikkeling gaat snel met waterstof en niet alleen qua toepassingen in de mobiliteit. Kijk maar eens op www.opwegmetwaterstof.nl

Nijmegen biedt tenminste 15 avonturiers de rit van hun leven aan. Met een team van 4 mensen ga je 24 uur in een waterstofauto door Europa rijden en zelf de mogelijkheden en uitdagingen verkennen.

Teams starten op 21 september om 14.00 uur in Arnhem en komen 24 uur later aan in Nijmegen. Teams kunnen punten verdienen voor gereden kilometers, tankbeurten, bezochte speciale plekken en ook door het uitvoeren van verschillende opdrachten. Er wordt veel gereden, maar het is geen race – eerder een behendigheidsrit: welke team kiest de slimste route om de meeste punten te halen en laat zich niet vangen in een file?

Deze 24 uurs waterstofchallenge wordt een fantastische ervaring waarin je de potentie van waterstof ontdekt, en ook dat er al veel meer mogelijk is dan je dacht. En samen met je teamgenoten kom je erachter dat je je eigen grenzen (ook van je denken) hebt verlegd.

Geef je individueel of als duo op via onderstaand inschrijfformulier. De inschrijvers met de beste motivatie mogen meedoen. Doen!

Meld je aan!

RingRing: Fiets voor jezelf, het milieu én een goed doel

Fietsen is leuk en gezond! Het draagt daarnaast bij aan een beter leefmilieu en minder files. Alsof dat nog niet genoeg is, kan je nu ook fietsen voor een goede doel. Download de app Ring-Ring en fiets samen met andere inwoners van de regio Arnhem Nijmegen zoveel mogelijk kilometers bij elkaar.

Download de Ring-Ring app (gratis voor Apple/Google) en meld je aan. Ring-Ring houdt automatisch bij welke routes je rijdt en hoeveel kilometers je aflegt. Je kunt je eigen prestaties bijhouden, en ook meedoen als groep, zodat je elkaar stimuleert om meer te fietsen. Je ziet dan wie de meeste ritten maakt, en wie de meeste kilometers fietst per dag, week of maand. Uiteraard zijn al je detailgegevens alleen voor eigen ogen zichtbaar. Fietsen de inwoners van een gemeente gezamenlijk de eerste 10.000 afgesproken aantal fietskilometer bij elkaar dan gaat er een mooi geldbedrag naar de lokale voedselbank. Alle fietskilometers van, naar en in jouw woonplaats tellen automatisch mee. Je hoeft alleen maar te fietsen. Fiets je bijvoorbeeld van de ene gemeente naar de andere, dan dragen je kilometers aan beiden doelen mee.

Deze actie loopt tot eind 2018 en is opgezet in het kader van de Europese Mobiliteitsweek, die van 16 tot en met 22 september plaatsvindt en mede mogelijk wordt gemaakt door de provincie Gelderland. In alle 18 gemeentehuizen van de regio Arnhem Nijmegen is een flyer op te halen. Samen vormen de afbeeldingen op de 18 flyers de regio Arnhem-Nijmegen. Spaar ze alle 18 en kijk of je de verstopte boodschap erin weet te vinden. Als het eerste doel is gehaald is er nog een tweede doel beschikbaar. Inwoners kunnen ideeën aandragen.

Laat de auto eens vaker staan en fiets naar je afspraak toe. Plan een fietstocht door onze mooie regio. Daag jezelf en je vrienden of collega’s uit om de meeste fietskilometers te sparen. Doe mee, fiets mee. Samen maken we onze regio nog mooier, gezonder en socialer! Je kan meteen beginnen.

Uitprobeerdagen e-bikes

Elektrische fietsen iets voor oudere mensen? Allang niet meer! Ze zijn super hip en gemakkelijk. Overweeg je er een aan te schaffen, maar ben je nog niet overtuigd? In het Dutch Bicycle Centre (DBC) vinden tijdens de mobiliteitsweek de “E-bike testdagen” plaats.

Stipbike nodigt verschillende fietsmerken in het DBC uit om technische uitleg te geven over de verschillende e-bike modellen en om demofietsen beschikbaar te stellen. Een langere proefrit is hierbij mogelijk. Voormotor, middenmotor, achterwielmotor en verschillende frames en remmen zijn te testen. Ook bedrijven zijn welkom om te kijken of ze tijdens de mobiliteitsweek de e-bike kunnen promoten onder hun medewerkers. Samen met Stipbike kunnen ze een succesvol mobiliteitsplan opstellen.

De uitprobeerdagen vinden plaats op donderdag 20 tot en met zaterdag 22 september.

Locatie: Dutch Bicycle Centre (Honig Complex), Waalbandijk 8B in Nijmegen
Openingstijden: 9 – 18 uur
Info: www.stipbike.nl

INZET TILBURGSE FIETSTAXI'S

Wat is er nu milieuvriendelijker dan jezelf laten verplaatsen in een fietstaxi? Tijdens de mobiliteitsweek rijden drie Tilburgse fietstaxi’s rond in Nijmegen. Tijdens de autovrije zondag en tijdens de Innovatiemarkt op de zaterdag brengen zij bezoekers van het station en/of de binnenstad naar het evenement. Op de woensdag zetten wij de fietstaxi’s in om ouderen die zelf niet meer kunnen fietsen mee te nemen voor een tochtje! In de ochtend zijn de taxi’s aanwezig bij Vincentius Vereniging en bij Deel de dag locatie Lindenholt. In de middag worden de ouderen van Deel de dag locatie Dukenburg verrast met een ritje. Ze bepalen zelf waar ze heengaan: een tochtje door de wijk of lekker de natuur in! Op zaterdagavond 22 september start de Nijmeegse Kunstnacht. Ook daar helpen de drie fietstaxi’s om bezoekers op een duurzame manier van de ene locatie naar de andere te reizen.

Tesla TwoGo, sjiek naar je werk

Ontdek de handige TwoGo carpoolapp. Iedere inschrijver die zijn ritten in de app plaatst maakt kans op een carpoolrit in een Elektrische met chauffeur: Tesla TwoGo, Win de sjiekste carpoolrit naar je werk.

Meld je aan!

Gebruiksvoorwaarden TwoGo

TwoGo zoekt automatisch of jouw carpoolmatch er bij zit. Je kunt zelf kiezen of je wel of niet van deze match gebruik maakt.

Goede redenen om te carpoolen:

 1. Je bespaart op brandstofkosten én je hebt de kans om te netwerken met collega’s, medewerkers van andere bedrijven of (mede)studenten.
 2. Samen rijden is voordeliger voor chauffeur, meerijder en milieu

Europese Mobiliteitsweek

Europese Mobiliteitsweek

Van 16 tot en met 22 september doet Nijmegen mee aan de Europese Mobiliteitsweek. Deze bruisende week – vol leuke evenementen, interessante activiteiten en uitdagende challenges – staat in het teken van duurzame mobiliteit. Wat dacht je van een autovrije Waalbrug, een innovatiefestival met demonstratie van drones en zelfrijdende auto’s, een waterstof-rally of uitprobeerdagen voor e-bikes? Nijmegen kiest voor duurzame mobiliteit, zodat we ook in de toekomst een bereikbare stad blijven. Doe je mee?

Op greencapital2018.nl/mobiliteitsweek vind je het programma. We vernieuwen deze pagina regelmatig. Interesse in een van de activiteiten? Let dan op! Voor sommige activiteiten moet je je aanmelden.

Nijmegen Aardgasvrij

Nijmegen Aardgasvrij

Festival voor bewoners van Nijmegen waarin zij kunnen zien wat het betekent om de woning te verwarmen en te koken zonder gas. Naast informatie over andere verwarmingsmethoden is er muziek en entertainment. Meer info volgt! --> Bekijk hier de flyer!

Ecolomie? hoe economie en ecologie te reïntegreren

Ecolomie? hoe economie en ecologie te reïntegreren

Sciencecafé met Louise Vet (NIOO & WUR) en Aart de Zeeuw (TiU). Moderator Jan Hendriks, hoofd Milieukunde, RU.

Meer info:

De komende jaren zijn bepalend voor hoe de Aarde het komende millennium eruitziet. Nu zouden wij nog de mogelijkheid hebben de door de mens veroorzaakte klimaatopwarming te beteugelen. Zodra het 2 graden kantelpunt is bereikt, verandert ons ecosysteem echter van een vriend in een vijand en zullen gebieden als de Zuidpool, de Russische permafrost en het Amazoneregenwoud broeikasgassen gaan uitstoten in plaats van opnemen.

Als bijdrage aan de Parijse klimaatdoelstelling zijn deze zomer de hoofdlijnen van een Nederlands klimaatakkoord geschetst. Of wereldwijd tijdig en afdoende wordt gehandeld is zeer de vraag; de mens kan van nature slecht omgaan met dit soort complexe, mondiale lange-termijn problemen. Allicht kunnen wetenschap en technologie hierbij andermaal een doorslaggevende rol spelen en, na welvaart en overexploitatie, ons nu de weg naar duurzame ontwikkeling wijzen. Hoe kunnen we ons economische denken en handelen grondvesten in de realiteit van het aardse ecosysteem? Woensdag 12 september staat deze vraag centraal in het Nijmeegse Science Café met emeritus hoogleraar Milieueconomie Aart de Zeeuw (TiU) en hoogleraar Ecologie Louise Vet (NIOO, WUR). Aart de Zeeuw zal deze avond zijn uitgebreide expertise delen over de integratie van dynamische ecologische systemen in economische analyses; denk daarbij o.a. aan de waardering van natuurlijke bronnen, de ecosysteemdiensten, en de risicobepaling van kantelpunten. Door o.a. gebruik te maken van speltheorie, gaat hij op zoek naar optimaal management en mogelijke doorbraken in het internationale milieubeleid. Louise Vet, directeur van het Nederlandse Instituut voor Ecologie, neemt de natuur als vertrekpunt en bespreekt de lessen die we kunnen leren uit de principes waarop haar ‘economie’ is gebaseerd. Zo pleit ze vurig voor een rigoureus herontwerp van onze economie, met daarbij een centrale rol voor gesloten kringlopen, biodiversiteit en zonne-energie. Optimalisatie, revolutie of een combi; hoe komen we tot een nieuwe, duurzame economie? En hoe ziet deze eruit

sprekers /20u Louise Vet (NIOO & WUR) en Aart de Zeeuw (TiU) muziek /19u30 Jet & Femke Smetiusstraat 17 te Nijmegen entree gratis entrée, vrije inloop voertaal Nederlands info www.sciencecafenijmegen.nl

The Big Draw

The Big Draw

Hét internationale tekenfestival komt dit jaar ook naar Nijmegen! En het staat bij ons natuurlijk in het teken van duurzaamheid.

In het jaar 2000 startte in Londen de stichting The Campaign for Drawing met een nieuw evenement The Big Draw. The Big Draw vindt plaats in allerlei grote steden plaats wereldwijd. De hele stad wordt gevraagd en uitgedaagd om te tekenen. Veel steden gingen ons voor, zoals Berlijn, Barcelona, New York, Sidney, Budapest en Kaapstad.

Wanneer haak jij aan?

 • 6-7 september The Big Draw voor scholen
 • 7 september een symposium met de Radboud samen over kunst en duurzaamheid
 • 8 september voor de binnenstad
 • 9 september voor de Vasim en Honig

Alles wat je moet weten vind je op www.thebigdrawnijmegen.nl.

Hart voor de aarde: duurzaamheid in de praktijk

Hart voor de aarde: duurzaamheid in de praktijk

Van 5 t/m 8 september staat de Hortus Nijmegen in het teken van 'Hart voor de aarde: duurzaamheid in de praktijk'. Diverse bevlogen mensen uit Nijmegen en omstreken vertellen over de manier waarop zij dat vormgeven, in presentaties. Daarnaast kun je workshops volgen, zodat je straks de tools hebt om zelf met het thema aan de slag te gaan!

Onder de gastsprekers zijn:

 • Wouter van Eck, voorzitter van de Stichting Voedselbosbouw Nederland en oprichter van Voedselbos Ketelbroek in Groesbeek;
 • Tim Simons, bewoner van het 1e uur en medeoprichter van De Nijmeegse StadsNomaden, een leefgemeenschap die duurzaamheid op alle fronten vormgeeft;
 • De Engelse Nila Patty, een 24-jarige medische biologie studente die al ruim een jaar lang afvalvrij leeft en;
 • Caroline Ligtenberg, die vertelt over haar keuzes naar een zelfvoorzienend leven.

De workshops worden gegeven door o.a. Ruud Klep en Nila Patty. Ruud is de oprichter van Versfabriek en leert je over het kweken van oesterzwammen op koffiedrab. Nila laat zien hoe je zelf tandpasta maakt van natuurlijke materialen.

Kunstenaars, muzikanten en andere projecten leveren een bijdrage aan het evenement. Voor up-to-date informatie en aanmelding zie de website: www.hortus-nijmegen.nl!

Flowlands! Hét nazomerse festival aan de Spiegelwaal

Flowlands! Hét nazomerse festival aan de Spiegelwaal

Zin in een feestje? Kom naar Flowlands! Een dag gevuld met activiteiten, helemaal in thema. Voor alle info en het laatste nieuws bezoek je de website: www.flowlands-nijmegen.nl of onze facebookpagina: www.facebook.com/events/2099728256970775/.

10 groene geboden: Wijs oneindigheid af

10 groene geboden: Wijs oneindigheid af

Deze ‘bring your own lunch’meeting in het kader van de 10 groene geboden wordt gefaciliteerd door prof.dr. Arnoud Lagendijk en staat in het tegen van ‘wijs oneindigheid af’.

Kijk voor meer info www.ru.nl/duurzaamheid.

Tegenlicht meet-up over lokale economie

Tegenlicht meet-up over lokale economie

Op 30 oktober is er een Tegenlicht meet-up in de bibliotheek Mariënburg over lokale economie, aan de hand van de uitzending ‘Amazon zij met ons’.

Wat zijn de effecten van het kopen bij Amazon op Nijmegen? Hoe duurzaam is het en wat doet het met de lokale economie? Deze en meer vragen komen aan bod.

Kijk voor meer info op de eventpagina: https://www.facebook.com/events/273422793277937/.

Duurzaamheidscafé Voeding

Duurzaamheidscafé Voeding

Deze avond leer je alles over de gezonde vondsten van de deelnemers aan de challenge Voeding.

Stichting Duurzaamheidscafé organiseert het hele jaar door debatavonden over duurzame onderwerpen waar kennis en ideeën worden uitgewisseld. Op een laagdrempelige, interactieve en inspirerende manier!

Meer info vind je op www.duurzaamheidscafenijmegen.nl.

Nacht van de nacht

Nacht van de nacht

Altijd een speciale ervaring. Zonder een overdaad aan optische prikkels ben je je meer bewust van de geluiden en geuren (!) in de natuur. Doe mee. Het wordt bijzonder !

Wat kun je deze nacht beleven:
- Een carillon luidt om 20.00 uur ‘Mag het licht uit’
- De Goffert heeft een kinderprogramma
- De Bastei organiseert diverse activiteiten binnen en buiten
- Restaurant Karel dineert in het donker en heeft een lezing
- Foto Bolwerk verzorgt een workshop nachtfotografie

De gemeente doet de verlichting van gemeentelijke gebouwen uit. Harriët en de directeur van GNMF verzorgen de opening 19.00u bij Goffert en om 20.00u bij de Bastei.

Kijk voor meer info op www.ivn.nl/afdeling/nijmegen-rijk-van/activiteiten/natuurexcursie-nacht-van-de-nacht.

ISiS SYMPOSIUM

ISiS SYMPOSIUM

Hoe betrekken we burgers bij natuur? Wie bepaalt de waarde van natuur? En wat doet natuur met mensen? Vragen die we tijdens het symposium van Institute for Science in Society bespreken en proberen te beantwoorden.

Meer info over het event vind je hier. Voor meer info over ISiS, bezoek de website www.ru.nl/science/isis/.

PNW-symposium ‘Bewonersenergie, op zoek naar je rol in de energietransitie’

PNW-symposium ‘Bewonersenergie, op zoek naar je rol in de energietransitie’

Symposium voor woningbouwcorporaties samen met huurders, georganiseerd door Platform Nijmeegse Woningbouwcorporaties, LUX en Stookjerijk. Bekijk de pdf voor meer info: Symposium Bewonersenergie.

10 groene geboden: Vergeet niet: u was ooit een uil

10 groene geboden: Vergeet niet: u was ooit een uil

Deze ‘bring your own lunch’meeting in het kader van de 10 groene geboden wordt gefaciliteerd door dr. Lieke van der Steen en staat in het tegen van ‘vergeet niet: u was ooit een uil’.

Kijk voor meer info op www.ru.nl/duurzaamheid.

An Innovative Truth X - Sustainability, Innovation & Hightech

An Innovative Truth X - Sustainability, Innovation & Hightech

An Innovative Truth X is onderdeel van een reeks congressen die haar basis vindt in een initiatief van Stichting GreenICT en het Ministerie van Economische Zaken uit 2008. Het doel van dit congres is om de doelgroepen wetenschap, overheid, ICT-gebruikend en bedrijfsleven met elkaar in verbinding te brengen. Wat weer leidt tot toffe samenwerkingstrajecten! Dit is de tiende editie van het congres.

Aanmelden voor An Innovative Truth X kan binnenkort en tot en met 22 oktober 2018 via het inschrijvingsformulier. Deze en meer info over het event vind je op: www.aninnovativetruth.nl/2018. Om een indruk te krijgen van de vorige edities klik je hier.

Duurzame Horeca Challenge

Duurzame Horeca Challenge

Maar liefst 65 Nijmeegse horecazaken doen mee aan deze Green Capital Challenge door meer smaakvolle, vegan gerechten aan te bieden op hun menu. Prik snel nog een vorkje mee! De Duurzame Horeca Challenge loopt tot eind oktober.

Voor meer informatie over de Duurzame Horeca Challenge download je hier de flyer! Of bekijk hier de interactieve plattegrond met daarop de 65 deelnemers.

10 groene geboden: Zie dood als bron van leven

10 groene geboden: Zie dood als bron van leven

Deze ‘bring your own lunch’meeting in het kader van de 10 groene geboden wordt gefaciliteerd door prof. Dr. Paul van der Velde en staat in het tegen van ‘Zie dood als bron van leven’.

Kijk voor meer info op www.ru.nl/duurzaamheid.

Lezing: How to Change Climate Change?

Lezing: How to Change Climate Change?

Dat het klimaat verandert is na deze hete zomer wel duidelijk. Hoe moet deze klimaatverandering aangepakt worden? En wat is de rol van wetenschappers daarin? Hoe gaan politici en beleidsmakers om met de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en hoe beweeg je hen tot verandering? Kom luisteren naar hoe ecoloog Stephen W. Pacala en klimaatwetenschapper Heleen de Coninck hun invloed laten gelden.

Na de lezingen gaan Stephen Pacala en Heleen de Coninck in gesprek. Waar moet de verandering vandaan komen, zowel op nationaal als internationaal niveau? Welke samenwerkingen zijn belangrijk om tot verandering te komen? En hoe hoopvol zijn ze over de aanpak van klimaatverandering?

De voertaal is Engels. Deelname kost € 5,-. Voor medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden is de toegang gratis.

Meer weten? Kijk voor alle info op de evenementenpagina.

NIS meets NEC

NIS meets NEC

Nijmegen Internationale Samenwerking (NIS) ontmoet NEC! Vind je dat internationale samenwerking en duurzaamheid ook in de sport van groot belang is? Kom dan zeker kijken 12 oktober. Jos Hermes vertelt over zijn werk met Afrikaanse topatleten, journalist Marc Broere vertelt over voetbal en ontwikkeling in Afrika en je leert meer over NEC's sociale projecten, zoals MYSA in Kenia. Voor 25 euro krijg je aansluitend een lekkere maaltijd opgediend. Daarna is er alle ruimte om te netwerken en om 20:00u is het tijd voor de toegift: NEC-FC Eindhoven.

Aanmelden kan bij Adriaan: adriaan@bureauwyser.com.

10 groene geboden: Sluit een eigen verbond

10 groene geboden: Sluit een eigen verbond

Deze ‘bring your own lunch’meeting in het kader van de 10 groene geboden wordt gefaciliteerd door het Green Office en staat in het tegen van ‘Sluit een eigen Verbond’.

Kijk voor meer info op www.ru.nl/duurzaamheid.

Plaatsing ARK

Plaatsing ARK

Het creatieve filosofische duo Walter Breukers en Jaap Godrie zijn een project gestart voor schone steden: de Ark met tien duurzame geboden, die van stad naar stad reist. (zie deze link). De European Green Capital Nijmegen en Radboudumc en Universiteit hebben de Ark naar Nijmegen gehaald. Vanaf 10 oktober staat hij 10 weken op verschillende locaties op de Radboud Universiteit . Op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, wordt de ARK om 14.00 uur onder begeleiding van Breukers &Godrie en Rector Han van Krieken geplaatst in de hal van het Elinor Ostromgebouw.

Kijk voor meer info op www.ru.nl/duurzaamheid.

Open dag Circulaire Modelwoning

Open dag Circulaire Modelwoning

In de spoorbuurt in Nijmegen worden 500 sociale huurwoningen verduurzaamd van energielabel G naar B. In de wijk staat een volledig circulair ingerichte en aardgasvrije modelwoning om de overige buurtgenoten duurzaam te inspireren. Deze woning doet deze dag mee aan de Laat je Duurzaam Verrassen huizentour van Urgenda. Zij zijn er van 15.30 tot 16.30u.

Kijk voor meer info op www.facebook.com/modelwoningnijmegen/.

CleanMed Congres

CleanMed Congres

Dit internationale congres over duurzame medische technologie en duurzame zorg beleeft in Nijmegen zijn 20e editie. Tijdens CleanMed komen specialisten en professionals uit de hele wereld bij elkaar om problemen te bespreken, best practices, ideeën en de nieuwste ontwikkelingen met elkaar te delen op het gebied van duurzame zorg (sustainable healthcare). Kom inspiratie opdoen! Voor meer info en aanmelden, bezoek www.cleanmedeurope.org.

Workshop DIY Schoonmaakmiddel

Workshop DIY Schoonmaakmiddel

Workshop duurzaam schoonmaken en een rondleiding door Strowijk IEWAN. Houd de facebookpagina in de gaten voor meer info: www.facebook.com/StrowijkNijmegen.

Nationale IVN Ledendag

Nationale IVN Ledendag

De jaarlijkse nationale IVN ledendag vindt plaats in Nijmegen. Als European Green Capital 2018 is het de perfecte plek om de ledendag van het Instituut voor natuureducatie én duurzaamheid te organiseren. Het plenaire ochtendprogramma vindt plaats in het historische Concertgebouw de Vereeniging. 's Ochtends zijn er inspirerende lezingen, 's middags excursies. Voor info en aanmeldingen kun je terecht op www.ivn.nl/ledendag/over-ivn-ledendag-2018.

Documentairedag Duurzame Mode

Documentairedag Duurzame Mode

Op vrijdag 5 oktober vertoont Filmhuis O42 in het kader van de Dutch Sustainable Fashion Week drie documentaires over duurzame mode: River Blue, The True Cost en 100% Reblend.

De kledingafvalberg groeit, terwijl een op de drie kledingstukken nooit gedragen wordt, de mode-industrie tot de meest vervuilende industrieën behoort en arbeiders in de sector de werkelijke prijs betalen. De Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) wil daarom aandacht vragen voor een circulaire aanpak in de sector, waarin hergebruik centraal staat en geen grondstoffen verloren gaan. Filmhuis O42 vertoont drie belangwekkende documentaires in het kader van de DSFW.

Kijk voor meer info en het programma op www.filmhuisO42.nl!

Bijeenkomst Urban Mobility Partnership

Bijeenkomst Urban Mobility Partnership

Nijmegen is de Nederlandse partner in het Europese Partnership Urban Mobility, dat in het kader van de Agenda Stad is opgericht. Steden, regio’s, landen, Europese kennisnetwerken, stakeholders en de Europese Commissie werken samen aan een actieplan om de grootste hobbels op het gebied van financiën, regelgeving of kennisdeling weg te nemen. Dit met het doel om tot een duurzamer vervoerssysteem in de steden te komen. De achtste bijeenkomst van dit partnership vindt op 4 en 5 oktober plaats in Nijmegen, vanwege het Green Capital jaar.

Dit is een besloten bijeenkomst en helaas niet toegankelijk voor mensen die geen lid zijn van dit partnership.

Congres The City as a Business Model

Congres The City as a Business Model

Europese professionals ontmoeten elkaar tijdens een tweedaagse conferentie over circulaire verdienmodellen. Meer info volgt!

Voedselkaravaan

Voedselkaravaan

Voedsel Anders gaat de stad in en de boer op met een Voedselkaravaan die door vijf streken van Nederland trekt. In elke regio haalt dit netwerk nieuwe verhalen en aanbevelingen op over de transitie naar een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem. Doe mee!

In 2014 en 2016 organiseerden Voedsel Anders twee conferenties over de omslag naar een duurzamer voedselsysteem. Er kwamen ruim duizend mensen op af. Meer dan 50 organisaties, netwerken en bedrijven hebben daarna het Voedsel Anders-manifest ondertekend.  Sindsdien groeit in Nederland steeds breder het besef dat het hoog tijd is voor systeemveranderingen voor een duurzame en rechtvaardige landbouw en voedselvoorziening.

Wil jouw organisatie ook een rol spelen in de Voedselkaravaan, door mee te doen en/ of een financiële bijdrage te leveren? Of wil je eerst nog wat meer weten? Kijk dan gauw op deze website of neem contact op met info@voedselanders.nl.

Het Oogstfeest

Het Oogstfeest

Het Oogstfeest vindt alweer voor de vijfde keer plaats! En omdat Nijmegen Green Capital is, vieren we het feest dit jaar hier.

De achteruitgang van insecten en bijen in onze natuur houdt Nederland bezig. En dat is maar goed ook! Biodiversiteit is een belangrijk agendapunt. Maar wat is het eigenlijk? Waarom is het van belang? En hoe rijk is Gelderland? Wat is er nodig in natuur en agrarisch landschap? En wat kunnen we morgen doen om meer natuurinclusief te handelen?

Met een buiten- en binnenprogramma duiken we de breedte in van biodiversiteit. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Geldersch Landschap & Kasteelen, de Gelderse Natuur en Milieufederatie, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en IVN Gelderland willen met het Oogstfeest signaleren, agenderen en inspireren. Dit doen zij samen jou, maatschappelijke organisaties, politiek en het bedrijfsleven. Altijd op een bijzondere plek met evenzo bijzondere sprekers. En dit jaar in de vorm van een debatcafé!

Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via: www.gnmf.nl/oogstfeest-2018.

Werkconferentie Groen, Gezond en in Beweging

Werkconferentie Groen, Gezond en in Beweging

Twee keer per jaar vindt deze werkconferentie plaats. We maken dan samen met geïnteresseerden de balans op wat er gedaan is en delen goede voorbeelden. Zo maken we de beweging zichtbaar en inspireren elkaar en anderen tot actie. Ben jij een inwoner, ondernemer en/of werkzaam in zorg en welzijn of het onderwijs? Kom in actie en doe mee! Meer info vind je op www.wijzijngroengezondeninbewegingnijmegen.nl/werkconferentie/.

Congres Ecoprocura

Congres Ecoprocura

Kom samen met 400 andere aanbesteders, beleidsmakers, bedrijven, onderzoekers en internationale organisaties naar dit vooruitstrevende congres! Hier hoor en bespreek je de laatste ontwikkelingen omtrent Europese beleidsontwikkelingen en internationale initiatieven. Deel ervaringen over slimme inkoop, effectieve werkwijzen, processen, onderzoek en projecten. Lees over het programma en reserveer je plek op www.ecoprocura.eu.

Duurzaamheidscafé Handel

Duurzaamheidscafé Handel

Bekijk en beoordeel de resultaten die inwoners van Nijmegen behaalden bij de challenge 'Handel'! Meer info volgt.

Avond met Jan Terlouw

Avond met Jan Terlouw

Als fantastische afsluiter van het HAN Student als Partner (SaP) festival bezoekt Jan Terlouw de HAN. Jan Terlouw is kinderboekenschrijver, oud politicus en na zijn optreden bij DWDD vooral bekend van het boek ‘Het touwtje uit de brievenbus’; een ode aan sociale duurzaamheid.

Tijdens zijn bezoek beantwoordt Jan Terlouw de vragen van Sam Mouzarmi, student lerarenopleiding geschiedenis. Laat je inspireren door dit interactieve interview en praat mee!

De avond wordt georganiseerd samen met zes studieverenigingen en Nijmegen European Green Capital 2018. Het is speciaal voor studenten, docenten én relaties van de HAN. Kun je niet wachten? Meld je hier dan gratis aan. Bekijk de flyer voor het programma.

10 groene geboden: Vuur is het geschenk van de zon, boots dat niet na

10 groene geboden: Vuur is het geschenk van de zon, boots dat niet na

Deze ‘bring your own lunch’meeting in het kader van de 10 groene geboden wordt gefaciliteerd door prof. Dr. Noelle Aarts en staat in het tegen van ‘ Vuur is het geschenk van de zon, boots dat niet na’.

Kijk voor meer info op www.ru.nl/duurzaamheid.

Debatavond: Vormgeven aan het Nijmeegse energielandschap

Debatavond: Vormgeven aan het Nijmeegse energielandschap

Hoe ziet het ideale Nijmeegse energielandschap eruit? Architectuurcentrum Nijmegen nodigt jou uit om mee te denken over deze vraag op de laatste publieksavond in het kader van Nijmegen Green Capital!

Deze avond laat het centrum sprekers Michiel Brouwer, Kees Baijens, Sven Stremke en Lianne Polinder aan het woord. Zij geven jou een beeld van de impact van de energietransitie op ons landschap en praten over andere mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie. Samen met hen denk je na over hoe Nijmegen de energietransitie naar duurzame energie kan vormgeven. En wat dit voor de stad betekent!

Inloop: 19:30
Start: 20:00

Zit jij ook vol ideeën voor het Nijmeegse energielandschap? Bestel dan hier je kaartje!

Atelier Meer² On Tour

Atelier Meer² On Tour

Atelier Meer² maakt al een paar jaar unieke tassen, schorten en opbergers van gerecycled materiaal. En straks vind je ze ook buiten hun vaste plekje in de Lindenberg! Tijd voor een feestje.

 

Jij bent hierbij uitgenodigd voor de feestelijke opening van de pop-up store in de Stikke Hezelstraat 36. Atelier Meer² verkoopt hun producten niet alleen in deze pop-up store; alle producten worden ook nog eens ter plaatse gemaakt! Wie weet vind je hier nog wel dat ene unieke, duurzame cadeau voor Sinterklaas of Kerstmis waar je naar op zoek was...

 

Meer weten? Klik dan hier! Of stuur even een mailtje naar info@ateliermeer.nl

International RREUSE conference

International RREUSE conference

On 22nd November 2018, RREUSE, the European network of social enterprises active in re-use, repair and recycling will be holding its 2nd Annual conference in the city of Nijmegen. This year's theme of the conference will be 'Making the circular economy attractive, convenient and inclusive'. How to encourage citizens, companies and governments to think second-hand first, how to help guide consumer action towards more sustainable choices? High profile speakers and thinkers ranging from the European institutions, public authorities, private industry and social enterprises will present their views in order to stimulate this important and timely discussion.

Het Goed, a social enterprise operating several re-use centres ('kringloopwinkels') in the Netherlands, including one in Nijmegen, is a partner of the event and the participants of the conference will have the opportunity to visit their re-use centre.

For more information and registration, visit the event website.

10 groene geboden: Breek met oude verbonden

10 groene geboden: Breek met oude verbonden

Deze ‘bring your own lunch’meeting in het kader van de 10 groene geboden wordt gefaciliteerd door masterstudent Joyce Vermeer en staat in het tegen van ‘Breek met oude verbonden’.

Kijk voor meer info op www.ru.nl/duurzaamheid.

Zevenheuvelenloop

Zevenheuvelenloop

Het duurzaamste loopevenement van Nederland! De 35ste NN Zevenheuvelenloop en de 6e Zevenheuvelennacht zullen plaatsvinden op 17 & 18 november 2018. De inschrijving start op 1 juni. Wees er op tijd bij want het wordt een speciale editie!

Het thema duurzaamheid leefde al bij de organisatie begin jaren ’90. Toen bood de organisatie voor het eerst een voordelig treinkaartje aan voor de deelnemers aan de Zevenheuvelenloop. Om het treinvervoer te stimuleren werd zelfs de start en finish verplaatst naar een locatie dichterbij het treinstation en de Eigen vervoerstoeslag ingevoerd.

In het 25ste jubileumjaar werd er weer een flinke stap voorwaarts gezet. Van het schrappen van de papieren brochure (oplage 180.000) en de 25.000 goodiebags na afloop, tot de keuze voor ecologisch katoenen t-shirts (nu van gerecyclede grondstoffen).  De catering was geheel biologisch, er werd gebruik gemaakt van milieuvriendelijke vervoersmiddelen en het afval werd meer dan ooit gescheiden aan de afvaldienst aangeleverd. Dit beleid wordt nog steeds gehanteerd en is ook doorgevoerd bij de zusjes van de Zevenheuvelenloop: de Stevensloop en de Marikenloop.

Voor inschrijvingen en info, kijk op www.nnzevenheuvelenloop.nl.

 

Cellulose Congres

Cellulose Congres

Het Cellulose Congres: een avond waarin Extrapool haar zaal omtovert tot een wildernis vol inspiratie! In deze bijzondere, groene omgeving presenteert Extrapool muzikanten, wetenschappers en kunstenaars, met ieder een eigen kijk op de klimaatcrisis. Ontwikkelingen op dit gebied vragen om duurzame oplossingen. Op het Cellulose Congres gaan we te rade bij de plant. 

Zo brengt kunstenares Alexandra Duvekot tijdens het congres een muzikale ode aan al het aanwezige groen en vertelt doctor Kasper van Gelderen je hoe planten elkaar kunnen waarnemen.

Wil je dit absoluut meemaken? Voor meer informatie over dit congres klik je hier.  Via de link kun je jezelf én je kamerplant inschrijven. Zien we jullie daar!

Seminar 'Duurzaamheidspraktijken'

Seminar 'Duurzaamheidspraktijken'

Seminar over duurzaamheid voor beleidsmakers, wetenschappers en ondernemers. Meer info volgt!

10 groene geboden: Gebruik taal als middel voor verandering

10 groene geboden: Gebruik taal als middel voor verandering

Deze ‘bring your own lunch’meeting in het kader van de 10 groene geboden wordt gefaciliteerd door dr. Mathijs van de Sande en staat in het tegen van ‘Gebruik taal als middel voor verandering’.

Kijk voor meer info op www.ru.nl/duurzaamheid.

ONTBIJTSESSIE NIJMEGEN: VAN WILLEN NAAR DOEN!

ONTBIJTSESSIE NIJMEGEN: VAN WILLEN NAAR DOEN!

Hoe zet je je ambities op het gebied van duurzaamheid om in actie? Bedrijven en overheden ontmoeten elkaar én gaan direct aan de slag. Centrale thema’s: wat gebeurt er momenteel in Nijmegen en omstreken? Welke energie-uitdagingen liggen er en hoe kun je hiermee besparen? Wat levert samenwerking op en hoe doe je dat?

 
PROGRAMMA
8.00 uur          Duurzaam en energiek ontbijt
8.30 uur          Aftrap door Wethouder Harriët Tiemens over de energie-ambities van Nijmegen en omstreken
8.40 uur          Pitch Ruud Koornstra, Nationale Energiecommissaris 
8.55 uur          Installatie gemeentelijke Energiecommissie Nijmegen
9.00 uur          Pitch Peter Zwaan over energiebesparing bij Hyster-Yale Nederland B.V.
9.10 uur          Korte pauze 
9.15 uur          Start sessies (kies uit één van de drie):
 • Energie-uitdagingen bij bedrijven
 • Verduurzaming bedrijventerreinen en kantorenparken 
 • Aardgasvrij  
10.15 uur        Plenair einde van ontbijtsessie door Margreet van Gastel
10.30 uur        Netwerkmoment en uitloop

AANMELDEN 

De toegang is gratis, maar meld je wel van tevoren aan. Je kunt je via deze link aanmelden.
 

Sustainability in Sports

Sustainability in Sports

Internationaal congres over duurzaamheid en sport: hoe maken we sport nóg gezonder? Het thema van het 21ste ENAS-forum en vergadering is duurzaamheid bij universiteits- en hogeschoolsporten. Elke sportsessie kan bijdragen aan duurzame ontwikkeling in het onderwijs, onderzoek en operationeel beheer van haar instelling. Ze kunnen duurzaam gedrag van medewerkers en studenten ondersteunen en stimuleren. En ze kunnen een duurzame werk-, studie- en sportomgeving ontwikkelen waarin de impact op onze hulpbronnen voortdurend afneemt. Doe mee met het ENAS-forum en de vergadering om lean, mean en green te worden in 2018! Aanmelden kan tot 1 september.

Kijk voor meer info en aanmeldingen op enas-sport.net!

De schepping

De schepping

Tijdens dit symposium stappen Peter Nissen, Tom Kroon en Ben Dankbaar het podium op om hun gedachten over een duurzame omgang met de schepping met je te delen. Laat je meevoeren in vier presentaties waarbij de vraag “Hoe kan er vanuit verschillende invalshoeken inhoud worden gegeven aan een duurzame samenleving?”. Inspiratie gegarandeerd! En natuurlijk is er alle ruimte om rustig met elkaar in gesprek te gaan over het thema met een drankje na afloop. Dansgroep van het Huis van Compassie verzorgt tijdens het symposium een artistieke bijdrage.

Entree is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. Aanmelden voor het symposium doe je via duurzaamheid@stefanus.nl.

Voor meer informatie over ‘De schepping’ bekijk hier de flyer.

Europees schooldebattoernooi “Een duurzaam Europa en jij”

Europees schooldebattoernooi “Een duurzaam Europa en jij”

Maak je klaar voor een spetterend debat! Tijdens dit toernooi debatteren basisschoolkinderen uit groep 6, 7 en 8 over Nijmegen als groenste stad van Europa en Europese normen en waarden, zoals solidariteit tussen arme en rijkere landen in Europa. Schoolklassen bereiden zich voor op het debat met lesmateriaal dat de Europese Unie hiervoor maakte.

Aanmelden? Dat doe je via debatterenkunjeleren@gmail.com.

Nationaal Warmtecongres

Nationaal Warmtecongres

Weet jij al hoe we in 2050 #VanGasLos kunnen zijn? De opgave is enorm en je bent een belangrijke stakeholder.
Een gemeentelijke of regionale warmtevisie is al samengesteld of is in de maak. Dit betekent dat we aan de slag moeten en kunnen. Inmiddels zijn er steeds meer voorbeelden van wijken of zelfs hele gebieden die (al dan niet gefaseerd) overgaan op een duurzame warmtevoorziening. Tijdens dit 11e Nationaal Warmte Congres hoor aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden hoe anderen dit aangepakt hebben en welke tips zij je mee willen geven. En je ontmoet meer dan 350 collega’s die net als jij vaart willen maken!

Bekijk hier het Programma warmtecongres 8 november

Kijk voor meer info op www.euroforum.nl

InScience Festival

InScience Festival

InScience is hét Nederlands filmfestival voor de wetenschapsfilm. InScience biedt ieder jaar een podium voor de dialoog tussen wetenschap, kunst en maatschappij. InScience wil met behulp van film de maatschappelijke relevantie van wetenschap voor een breed publiek toegankelijk maken.

Het bomvolle filmprogramma, het diverse festivalpubliek en meer dan 200 nationale en internationale wetenschappers en filmprofessionals (regisseurs, filmproducenten, journalisten) veranderen Nijmegen tijdens InScience Dutch International Science Film Festival in een ontmoetingsplaats voor het uitwisselen van nieuwe inzichten.

Oh! En dit jaar staat InScience natuurlijk volledig in het teken van duurzaamheid.

Bezoek voor de laatste info en tickets www.insciencefestival.nl.

10 groene geboden: Bouw geen toekomst, maar herschik het verleden

10 groene geboden: Bouw geen toekomst, maar herschik het verleden

Deze ‘bring your own lunch’meeting in het kader van de 10 groene geboden wordt gefaciliteerd door drs. Lisa Doeland en staat in het tegen van ‘Bouw geen toekomst; maar herschik het verleden'.

Kijk voor meer info op www.ru.nl/duurzaamheid.

Expeditie tuinfruit

Expeditie tuinfruit

Maar liefst 250 nieuwe bewoners van de Waalsprong/Nijmegen-Noord krijgen voor op het eigen erf een fruitboom van een oud ras uitgereikt. Expeditie Tuinfruit vindt plaats tijdens het jaarlijks Oogstfeest van Co-bomen op de eerste zondag van november. Meer info vind je op cobomen.nl!

Netwerkevent 'Energy X Change'

Netwerkevent 'Energy X Change'

Een inspirerende dag met sprekers, workshops en pitches. Kortom: alle ruimte om verbindingen te leggen en elkaar te ontmoeten! Benieuwd hoe dat eraan toe gaat? Lees dan hier het verslag terug van een eerdere editie.

Hoofdspreker is TedX spreker, filosoof en trendwatcher Ruud Veltenaar. Hij laat ons zien èn ervaren dat we met ambitie en lef kunnen omschakelen naar een duurzame energievoorziening en sneller dan we nu denken!

Verder behandelen we een aantal interessante lokale projecten die laten zien dat omschakelen nu al mogelijk is. Daarnaast is er een interview met de wethouders Cathelijne Bouwkamp en Noël Vergunst.

Het volledige programma vind je op power2nijmegen.nl/event/energyxchange/. Toegang is gratis, aanmelden gewenst. We sluiten af met een netwerkborrel.

 

Green Capital Fashion: Workshops

Green Capital Fashion: Workshops

Naast je laten verwonderen door de duurzame creaties van andere, mag je tijdens de eindexpositie van Green Capital Fashion ook zelf aan de gang. Je leert over duurzame onderwerpen en stapt dan zelf in het ontwerpprogramma! Geef je creativiteit vrijheid tijdens het maken van kleding en accessoires van natuurlijke, duurzame materialen en zelfs van afval.

Kom je naar een workshop? Deze zijn op 27, 28 december en 2, 3 januari.

Meer weten over deze workshops? Klik dan hier!

Slotevent Duurzaamheidscafé

Slotevent Duurzaamheidscafé

Het laatste Duurzaamheidscafé van 2018

“Hoe blijven we voor altijd European Green Capital?” Tijdens het laatste Duurzaamheidscafé wordt niet alleen teruggekeken op het afgelopen jaar maar vooral ook vooruitgekeken naar hoe het straks verder gaat. Dit gebeurt samen met ondernemers, inwoners en bestuurders.

Naast inspirerende sprekers, filmpjes en andere programma-items besteden we aandacht aan De Groene Prijsvraag. Als deelnemer maak ook jij deze avond kans op mooie prijzen!

Piepschuim voorziet het laatste Duurzaamheidscafé van de beste deuntjes; begeleid door Dirk Wim in ’t Hof en Bert Lagerweij.

Voor meer info over deze avond klik je hier! Gratis kaarten bestel je via deze link.

Lezing ‘Dweilen met de kraan dicht’ door Marc Siepman

Lezing ‘Dweilen met de kraan dicht’ door Marc Siepman

De ochtend goed beginnen? Marc Siepman geeft, samen met zijn vrouw en zoon, de lezing ‘Dweilen met de kraan dicht’ bij het OPEN slowcafe. Siepman leeft sinds 2014 met zijn gezin op donatiebasis. Kijk voor meer info op www.openslowcafe.nl/events/lezing-dweilen-kraan-dicht-marc-siepman/.

Green Capital Fashion: Eindexpositie

Green Capital Fashion: Eindexpositie

Het hele jaar organiseerde Anita Waltman allerlei activiteiten rondom duurzame fashion. Nu is het tijd om dit feestelijk af te sluiten met drie weken waarbij duurzaamheid de norm en goed vakmanschap vanzelfsprekend is, oftewel de Green Capital Fashion eindexpositie. Waar je de creatieve bijdragen aan duurzame fashion van allerlei makers vindt.

Beweeg door het belevingskunstwerk van Elky Rosa Gerritsen. Bekijk het werk van de founder van het mannenlabel Roumans: Sophie Roumans. Laat je meenemen in materiaalonderzoek dat Charlotte van Alem deed met kwallen. Of bekijk hoe Kloosterkino duurzame fashion presenteert in hun animatiefilm.

Kom je langs? Dat kan van 14 december tot en met 6 januari.

Meer over de expositie? Bekijk de website!

Green Capital Fashion: Opening eindexpositie

Green Capital Fashion: Opening eindexpositie

Een grootse opening voor een groots einde. Beweeg je tussen duurzame creaties en visies van verschillende makers tijdens de opening van de eindexpositie van Green Capital Fashion. Geniet van de dansperformance van Shura Glasmacher en kijk je ogen uit bij de bodypaint van Mirella Loefen. Kortom: een ideale middag om je te laten inspireren en met elkaar in gesprek te gaan.

Meer weten over de expositie? Breng een bezoekje aan de website van Green Capital Fashion!

Groene vrijdag!

Groene vrijdag!

Groene vrijdag!

Nijmegen neemt op 14 december 2018 vrij om samen de stad groener en mooier te maken, een dag door activiteiten voor de stad en voor elkaar. Deze dag is het Groene Vrijdag, een activiteit van Nijmegen European Green Capital.  In de middag zijn er een tal van activiteiten en in de avond kan iedereen van 18.30 tot 19.15 uur genieten van de lichtshow Glow Green op Kelfkensbos.

Bekijk groene vrijdag

Congres Urban Mining naar Biobased Circulair Bouwen

Congres Urban Mining naar Biobased Circulair Bouwen

Draag jouw steentje bij tijdens het mini-congres ‘Urban mining naar Biobased Circulair Bouwen’.

ECO+BOUW, JF3 Business Solutions en de Klokgroep maken het projectplan om een living lab en kenniscentrum ‘Biobased Circulair Bouwen’ en willen graag hun aanpak met je delen. Deze presentatie wordt direct gevolgd door werksessies waarbij je aan de slag gaat met het verzamelen van informatie om een routekaart te maken voor Urban Mining en biobased circulair bouwen.

Deelnemen is gratis! Het programma en de mogelijkheid om je aan te melden vind je hier.

Symposium ChecK “Circulair en Klimaatneutraal MBO”

Symposium ChecK “Circulair en Klimaatneutraal MBO”

Kom bij elkaar en deel jouw inzichten!

Ben jij MBO docent? Doe en denk dan mee over hoe jouw studenten straks invulling geven aan het klimaatakkoord en de circulaire economie. Een programma vol inspirerende workshops, sprekers en een smakelijk buffet staan je te wachten tijdens het Symposium ChecK “Circulair en Klimaatneutraal MBO”.

Tijdens het symposium zijn twee workshopmomenten gepland en je kiest zelf welke workshops jij bijwoont. De onderwerpen lopen uiteen van het voorbereiden op een circulaire economie tot het onderhoud van de windturbines voor de kust van Zeeland. Keuze genoeg dus!

Ben je benieuwd naar de workshops en het programma van het symposium? Klik dan hier!

10 groene geboden: Respecteer soorten rijkdom

10 groene geboden: Respecteer soorten rijkdom

Deze ‘bring your own lunch’meeting in het kader van de 10 groene geboden wordt gefaciliteerd door prof.dr. Hans de Kroon en staat in het tegen van ‘Respecteer soorten rijkdom’.

Kijk voor meer info www.ru.nl/duurzaamheid.

FLORON-dag

FLORON-dag

Binnenkort vindt FLORON-dag plaats en daar kun jij bij zijn. Gratis!

Een mix van workshops en lezingen staan voor je op het programma. Laat jij je inspireren door bijzondere lezingen? Ga jij zelf aan de slag tijdens een van de workshops over de winterkenmerken van bomen en struiken? Of leer jij als NOVA-gebruiker nog meer over de app tijdens de workshop ‘NOVA voor gevorderden’?

Wat jij deze dag doet bepaal je helemaal zelf! Graag wel even van te voren aanmelden.

Klik hier voor meer informatie, het programma of om je in te schrijven.

Congres ‘Samen voor een groen en gezond Nijmegen’

Congres ‘Samen voor een groen en gezond Nijmegen’

Heb jij ook zoveel ideeën over een groener Nijmegen? Deel deze dan met de stad!

Tijdens dit congres, georganiseerd door Vogelbescherming en gemeente Nijmegen, denken professionals en groene vrijwilligers actief mee over hoe Nijmegen aantrekkelijker kan zijn voor vogels en andere soorten. Het resultaat van deze dag: een set concrete adviezen over dit vraagstuk. Wethouder Harriët Tiemens neemt bij de afsluiting de adviezen direct in ontvangst.

Wil je meer weten over het congres? Klik dan hier! Of bekijk gelijk het programma!

Wereld bodem dag

Wereld bodem dag

10 groene geboden: Dood alleen in het volle bewustzijn

10 groene geboden: Dood alleen in het volle bewustzijn

Deze ‘bring your own lunch’meeting in het kader van de 10 groene geboden wordt gefaciliteerd door drs John Hacking en staat in het tegen van ‘Dood alleen in het volle bewustzijn’.

Kijk voor meer info op www.ru.nl/duurzaamheid.

BENIEUWD NAAR ONZE ORGANISATIE?

GEÏNTERESSEERD OM PARTNER OF SPONSOR TE WORDEN?