In het nieuws

In het nieuws

HomeIn het nieuws

Kinderen maken nieuws

De Wijkreporters maakten zes korte films over groene onderwerpen.

Yoli en Floyd van de Lindenholt Filmbuddies, Imke, Floor en Elizeh van de Wijkreporters Heseveld en Ilijana en Mo van de Wijkreporters Wolfskuil bezochten verschillende mensen, 0nder wie iemand die afvalvrij leeft. Ook deden ze de ‘Hoe groen ben jij?-quiz’ met burgemeester Bruls en zochten ze uit hoe je van gft-afval biogas maakt. Volg de wijkreporters online op hun facebookpagina!

Van gft naar biogas
Alweer het laatste filmpje van Wijkreporters gaan Groen! Sinds 2012 rijden de Nijmeegse stadsbussen op biogas. Wijkreporters Floyd en Ilijana vragen zich af wat biogas is en hoe het wordt gemaakt. Daarom gaan ze naar de afvalcentrale in Weurt. Chef Biogasinstallatie Marco van den Hurk vertelt ze dat biogas wordt gemaakt van gft-afval. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, mogen de Wijkreporters van dichtbij bekijken. Maar eerst moeten ze een hesje aan en een helm op. Bekijk het filmpje hier.

Wijkreporters bezoeken windmolens
Kijk, alweer een filmpje van Wijkreporters gaan Groen! Wijkreporters Floyd en Mo nemen een kijkje bij het windpark aan de A15. Iemand die ze er alles over kan vertellen is mede-initiatiefnemer Caroline de Greeff. Zij legt uit dat de vier windmolens ervoor zorgen dat ruim 7.000 huishoudens groene stroom krijgen. Natuurlijk nemen ze ook een kijkje in een windmolen. De jongens zijn zo enthousiast dat ze thuis ook groene stroom willen. Bekijk het filmpje hier.

Debatteren kun je leren
Krijg je er maar geen genoeg van? Dan is hier weer een filmpje van Wijkreporters gaan Groen! Dit keer gaan wijkreporters Ilijan en Mo naar het debattoernooi ‘Nijmegen Debatteert!’ Tijdens deze wedstrijd gaan scholieren van zes Nijmeegse basisscholen met elkaar in debat. Dat betekent dat ze elkaar proberen te overtuigen van hun mening, dit keer over duurzaamheid. Logisch, want Nijmegen is European Green Capital 2018! Wil je weten welke school heeft gewonnen? Bekijk dan hier het filmpje.

Maak je eigen tandpasta!
Alweer een leuk filmpje van Wijkreporters gaan Groen! Dit keer gaan wijkreporters Imke en Yoli op bezoek bij Nila Patty.. Zij leeft afvalvrij. Dat lijkt heel moeilijk, maar eigenlijk valt dat best mee. En het is vaak nog goedkoper ook. Nila laat de wijkreporters zien hoe je met vier simpele ingrediënten je eigen tandpasta kan maken. Bekijk het filmpje hier.

Bonusfilmpje met vijf tips van Nila Patty!

Hoe groen is onze burgemeester?
Yes! Er is een nieuw filmpje van Wijkreporters gaan Groen! Wijkreporters Yoli, Floor en Elizeh gaan daarin op bezoek bij niemand minder dan burgemeester Bruls. Die vertelt de meiden waarom Nijmegen dit jaar Groene Hoofdstad van Europa is: alle mensen, alle kinderen werken eraan mee. Geldt dat ook voor de burgemeester zelf? Om dat te testen doen de Wijkreporters de ‘Hoe groen ben jij?-quiz’ met de burgemeester. Bekijk het filmpje hier.


Interview met baasje van bijen
Ja!!! Het eerste filmpje van Wijkreporters gaan Groen is klaar! Wijkreporters Floor en Imke gaan daarin op bezoek bij de stadsimker. Dat is een bijenhouder, maar dan in de stad. Bij ons is dat Joost, hij houdt op verschillende plaatsen in Nijmegen bijen. Floor en Imke nemen een kijkje bij het Sanadome en zien hoe de bijen honing maken, leren hoeveel kilo honing één bijenvolk per jaar maakt en vallen bijna om van verbazing als ze horen hoeveel bloemen een bij moet bezoeken voor één theelepeltje honing. Ook vertelt de stadsimker waarom bijen zo belangrijk zijn en hoe we ze kunnen helpen. Bekijk het filmpje hier!

benieuwd naar al onze nieuwe projecten ?

Op de projectenpagina (klik!) zie je meer voorbeeldprojecten van jonge en minder jonge Nijmegenaren. Doe inspiratie op!