In het nieuws

In het nieuws

HomeIn het nieuws

Kinderen maken nieuws

De Wijkreporters maken zes korte films over groene onderwerpen.

Yoli en Floyd van de Lindenholt Filmbuddies, Imke, Floor en Elizeh van de Wijkreporters Heseveld en Ilijana en Mo van de Wijkreporters Wolfskuil bezoeken verschillende mensen, zoals iemand die afvalvrij leeft. Ook doen ze een ‘Hoe groen ben jij?-quiz’ met burgemeester Bruls en zoeken ze uit hoe je van gft-afval biogas maakt. Volg de wijkreporters online op hun facebookpagina!

Maak je eigen tandpasta!
Alweer een leuk filmpje van Wijkreporters gaan Groen! Dit keer gaan wijkreporters Imke en Yoli op bezoek bij Nila Patty.. Zij leeft afvalvrij. Dat lijkt heel moeilijk, maar eigenlijk valt dat best mee. En het is vaak nog goedkoper ook. Nila laat de wijkreporters zien hoe je met vier simpele ingrediënten je eigen tandpasta kan maken. Bekijk het filmpje hier.


Interview met baasje van bijen
Ja!!! Het eerste filmpje van Wijkreporters gaan Groen is klaar! Wijkreporters Floor en Imke gaan daarin op bezoek bij de stadsimker. Dat is een bijenhouder, maar dan in de stad. Bij ons is dat Joost, hij houdt op verschillende plaatsen in Nijmegen bijen. Floor en Imke nemen een kijkje bij het Sanadome en zien hoe de bijen honing maken, leren hoeveel kilo honing één bijenvolk per jaar maakt en vallen bijna om van verbazing als ze horen hoeveel bloemen een bij moet bezoeken voor één theelepeltje honing. Ook vertelt de stadsimker waarom bijen zo belangrijk zijn en hoe we ze kunnen helpen. Bekijk het filmpje hier!

Hoe groen is onze burgemeester?
Yes! Er is een nieuw filmpje van Wijkreporters gaan Groen! Wijkreporters Yoli, Floor en Elizeh gaan daarin op bezoek bij niemand minder dan burgemeester Bruls. Die vertelt de meiden waarom Nijmegen dit jaar Groene Hoofdstad van Europa is: alle mensen, alle kinderen werken eraan mee. Geldt dat ook voor de burgemeester zelf? Om dat te testen doen de Wijkreporters de ‘Hoe groen ben jij?-quiz’ met de burgemeester. Bekijk het filmpje hier.

 

Kinderlintje voor opruimheld
Mahlik van der Werf (7) is een van de zeven kinderen die dit jaar een Nijmeegs kinderlintje hebben onvangen. De lintjes werden op 21 november uitgereikt door burgemeester Hubert Bruls en KRO-NCRV presentator Klaas van Kruistum was er ook bij. Mahlik vindt al van kleins af aan blikjes, zakjes en ander afval dat op straat of in de bosjes ligt. Hij zegt dan: “Een gekke plek om neer te leggen mama.” Inmiddels vraagt Mahlik met grote regelmaat na school aan zijn moeder of hij plastic mag rapen. Met de antieke afvalknijper van zijn overgrootvader en een plastic heroes-zak gaat hij op pad om het zwerfafval op te ruimen. Met een opgeruimd humeur zorgt hij voor een opgeruimd stukje wijk. Daarmee heeft hij een kinderlintje verdiend. Op de foto staat hij vooraan, tweede van links.

Grollen spotten in de stad
Heb jij ze al zien staan in de stad? Ed, Gilbert en Cesar Grol? De drie Grollenbroers onderzoeken of Nijmegen nou eigenlijk wel zo duurzaam is, zeker nu we Green Capital zijn. Daarom staan ze steeds op een andere plek in Nijmegen. Zoek ze – samen met je ouders – op en leer samen iets over de duurzame plekken waar de Grollen staan. Jullie kunnen samen meedoen aan een toffe prijsvraag.  Ook kun je zelf bijhouden waar je de Grollen bent tegengekomen. Gewoon voor de lol. Print de plattegrond en de Grollen uit en plak de broers op die plekken waar je ze hebt gevonden. Laat je ons even weten hoe ver je komt? Vinden we leuk! Stuur een foto op via deze link.

benieuwd naar al onze nieuwe projecten ?

Op de projectenpagina (klik!) zie je meer voorbeeldprojecten van jonge en minder jonge Nijmegenaren. Doe inspiratie op!