Over ons
Nijmegen

ZO GROEN KAN HET ZIJN

HomeOver ons

Nijmegen is verkozen tot European Green Capital 2018. Een jaar lang zijn we de duurzame hoofdstad van Europa. Wat een compliment!

We zijn de eerste Nederlandse stad die deze eretitel mag dragen. Onder andere Kopenhagen, Bristol, Ljubljana en Essen gingen ons voor. We hebben de award verdiend door jarenlang hard te werken aan vergroening en verduurzaming. En met ‘we’ bedoelen we de hele stad en haar omgeving. Jong en oud, in grote en kleine initiatieven.

Dat vieren we, en hoe! In 2018 laten we Nederland en Europa zien dát het kan en hóe het kan. Hoe we investeren in voedsel, gezondheid en een groene leefomgeving – en evengoed in duurzame business en technische innovaties.

En we zijn nog lang niet klaar. Nijmegen, de oudste stad van Nederland, is meer dan ooit ook een stad van de toekomst. Koploper van een grote groene beweging. Anderen komen hier kijken hoe wij het aanpakken – en wij leren weer van anderen. We willen mensen en bedrijven inspireren en activeren, groene projecten en groene banen creëren. Doe mee!

Wat is Green Capital?

De European Green Capital Award is een initiatief van de Europese Commissie. De onderscheiding wordt elk jaar uitgereikt aan een Europese stad die vooroploopt in duurzaamheid en zo fungeert als inspiratiebron voor andere steden. De winnaar mag zich een jaar lang de duurzame hoofdstad van Europa noemen.

Voor wie we er zijn

Nijmegen Green Capital is er voor beleidsmakers uit Europa en Nederland, voor de professionals en buitenlandse delegaties. Maar de duurzame hoofdstad is er ook voor de eigen inwoners, voor ondernemers, voor studenten, scholieren en toeristen. Eigenlijk voor iedereen die blij wordt van duurzaamheid. Old city, green vibe!

Onze ambities

We willen:

  • ons duurzaamheidsbeleid een niveau hoger tillen en lopende projecten versnellen;
  • bijdragen aan een sterke regionale economie met focus op gezondheid, energie en duurzaamheid;
  • komend jaar een uitdagend rolmodel zijn voor middelgrote steden;
  • in Europa breed bekend worden en blijven als stad die groen denkt en groen doet.

Netwerk Nijmegen 2018

Nijmegen Green Capital kan rekenen op de support en actieve deelname van een grote groep mensen die zich in woord en daad sterk maken voor verduurzaming en groene innovaties van stad en regio: bedrijven, instellingen, groene beweging, wetenschappers, BN’ers en lokale helden. Samen vormen ze het Netwerk Nijmegen 2018.

Manifest Nijmegen Green Capital 2018

De betrokken partijen ondertekenden het Manifest Nijmegen Green Capital 2018. Daarmee onderschrijven ze de groene ambities van Nijmegen, voor tijdens en zeker ook ná 2018. Wil je het ook graag ondertekenen, neem dan contact met ons op: greencapital@nijmegen.nl.

Onze voorgangers

Essen
Ljubljana
Bristol
Kopenhagen

ALLE EVENEMENTEN!

PARTNER OF SPONSOR WORDEN?